Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Slab imunitet kod djece – simptomi, uzroci, pomoć djetetu

Slab imunitet kod djece – simptomi, uzroci, pomoć djetetu

Jak imuni sistem ima glavnu ulogu u očuvanju zdravlja djeta. Ako se vaše djete povremeno razboli, to je sasvim normalno, ali ako često pati od raznih infekcija i oboljenja, u tom slučaju postoji neki problem sa imunim sistemom.

Za svakog roditelja, zdravlje njegove djece je na prvom mjestu, i biti opsjednut brigom o zdravlju djece je sasvim normalna pojava. Obezbjediti siguran životni prostor za djete, paziti da djete ne padne ili se ne povrijedi na neki drugi način, da se ne inficira raznim mikroorganizmima i da se ne razboli…

To je samo po sebi težak zadatak i jedno od najvećih iskušenja svakog roditelja. A da i ne govorimo o savremenim uslovima života, zagađenju životne sredine i kontaminiranoj hrani.

Prema izveštaju Svetske Zdravstvene Organizacije, u periodu od 1980. do 2011. godine, broj djece oboljele od astme se udvostručio u razvijenim zemljama. Danas se situacija još više pogoršala. Faktori kao što su nekvalitetna ishrana, zagađenje, previše sjedenja, stres, najviše doprinose slabljenju imuniteta djeteta.

Jak imuni sistem ima glavnu ulogu u očuvanju zdravlja djeteta. Ako se vaše djete povremeno razboli, to je sasvim normalno, ali ako često pati od raznih infekcija i oboljenja, u tom slučaju postoji neki problem sa imunim sistemom. Ukoliko smatrate da vaše djete prečesto ima probleme sa infekcijama, možda uzrok treba tražiti u slabljenju imunog sistema. Tada je potrebno djete odvesti na pregled kod imunologakoji će utvrditi uzrok pada imuniteta i odrediti smjernice kako da pomognete djetetu.

Da do ovoga ne bi došlo i da bi se pad imuniteta na vrijeme prepoznao, što je ključno za eventualni postupak liječenja, potrebno je da roditelji budu upućeni u to šta je u stvari imuni sistem, kako funkcioniše i koji su simptomi pada imuniteta.

Šta čini imuni sistem

Imuni sistem se sastoji od nezrelih ćelija koje se nalaze u koštanoj srži.  Ove ćelije zahtjevaju određenu količinu citokina i drugih aktivnih hemijskih supstanci da bi se razvile u različite vrste zrelih imunih ćelija (fagociti, T-ćelije, B-ćelije). Međutim, ako nezrele ćelije ne reaguju na uobičajen način na citokine, onda osoba pati od lošeg (slabog) imuniteta ili od hiperaktivnog imuniteta.

Nezrele matične ćelije se brzo razvijaju u toku ranog djetinjstva, ali ako iz bilo kog razloga njihov razvoj ne teče uobičajenom brzinom, za djete se može reći da ima slab imunitet. Djete sa slabim imunim sistemom postaje sklonije infekcijama i drugim kritičnim bolestima.

Ako se ne dijagnostikuje na vrijeme, slab imunitet može imati opasne posljedice po zdravlje djeteta. To je razlog zašto je potrebno stalno naglašavati da je veoma važno da se slab imunitet na vrijeme dijagnostikuje i pravilno liječi.

Ovaj tekst je zamišljen kao kratak vodič za roditelje kako da shvate (uoče) simptome slabog imuniteta i kako da pomognu djetetu da ojača svoj imuni sistem.

 

Kako imuni sistem funkcioniše

Mreža imunog sistema sastoji se iz slezine, aktivnih ćelija koštane srži i limfnih čvorova. Svi ovi sistemi funkcionišu kao cjelina kako bi zaštitili vitalne organe od potencijalnih štetnih infekcija i virusa. To je ono što većina nas zna.

Međutim, važno je znati i da se imuni sistem sastoji iz dva dijela: aktivnog i pasivnog sistema. Imuni sistem koji se sastoji od limfnih čvorova i nezrelih ćelija (blasti) naziva se aktivni imuni sistem, zato što ljudsko tijelo proizvodi ove ćelije.

U toku trudnoće, majčino tijelo stvara specifičnu vrstu bijelih krvnih zrnaca (ćelija) koje se nazivaju anti tijela i prenose se sa majke na bebu. Ova antitela konstituišu pasivni imuni sistem, zato što ljudsko tijelo nije u stanju da ih samo proizvede. Anti tijela zajedno sa aktivnim imunim ćelijama su odgovorna za borbu protiv potencijalno opasnih infekcija i mikroorganizama.

Treba naglasiti da je za odgovarajuće funkcionisanje imunog sistema važno da su imuno receptori u stanju da prepoznaju i razlikuju nezdrave od zdravih tijela.

Slab imuni sistem, sa druge strane, nije u stanju da prepozna strana i štetna (nezdrava) tijela i zato ne može da zaštiti vitalne organe od napada infekcija.

Koji su simptomi pada imuniteta?

Blagovremeno dijagnostikovanje i odgovarajuće liječenje su veoma važni za djete, pa je zato od velikog značaja da roditelji imaju adekvatno znanje koji su simptomi slabog imunog sistema kod djece.

Ovo su neki od najčešćih simptoma slabog dječjeg imuniteta:

 • Umor – djete sa slabim imunitetom nema dovoljno snage za svakodnevne normalne aktivnosti i često osjeća malaksalost i umor.
 • Djete nema dovoljnu kilažu za svoj uzrast: Slaba rast i nedovoljna težina djeteta predstavljaju crveni signal koji upozorava na slab imunitet.
 • Česte infektivne bolesti – ako postoji česta potreba da djete koristi antibiotike kako bi se izliječilo, onda ono vjerovatno ima slab imuni sistem.
 • Sporo zarastanje rana i sporo izlječenje povreda su još jedan jasan pokazatelj slabog imuniteta.
 • Alergijske reakcije – kožne alergije, alergijske reakcije izazvane hranom, ili respiratorni problemi izazvani alergenima takođe ukazuju na to da djetetov imuni sistem ne funkcioniše na adekvatan način.
 • Nutritivni nedostaci

  Jedan od razloga slabog imunog sistema kod djeteta može da bude i deficit ključnih hranljivih materija. U stvari, ishrana je ključna determinanta zdravog imuniteta vašeg djeteta. Prema Svetskoj Zdravstvenoj Organizaciji, neadekvatna ishrana spada u najčešće uzročnike imunodeficijencije.

  Vidljivi znaci nedostataka ključnih nutrijenata mogu da budu: promjene na koži ili kosi, krhki nokti, lako pojavljivanje modrica po tijelu, nedostatak pažnje i sl. Ako su kod vašeg djeteta prisutni neki od ovih simptoma, to može da bude upozoravajući znak slabog imuniteta!

  Najčešća oboljenja uzrokovana slabim imunim sistemom

  Lista oboljenja koja mogu nastati kao posljedica lošeg imuniteta kod djece je prilično dugačka, ali u neke od najčešćih spadaju kožne alergije i astma.

  Kožne alergije – Alergije izaziva hiperaktivni imuni sistem. Imuno receptori pogrešno identifikuju strana neškodljiva tijela kao viruse ili infekcije, što dovodi do alergijskih reakcija na koži

  Astma je respiratorna alergijska reakcija koja se manifestuje upalom disajnih puteva.

  Loše navike kao uzrok slabljenja imuniteta djeteta

  Svaki roditelj bi trebao da se zapita šta preduzima kako bi osigurao da imunitet njegovog djeteta bude jak? Jer snažan imuni sistem je od suštinskog značaja da djete bude zdrava odrasla osoba.

  Važi pravilo da djete nikako ne treba držati pod staklenim zvonom, i da ga treba izlagati mikroorganizmima iz okruženja, jer će njegov imunitet na taj način u stvari da postane snažniji.

  Međutim, postoje određene navike koje djete može da stekne tokom perioda odrastanja, a koje sputavaju razvoj njegovog imunog sistema. Najčešće loše navike koje mogu da oslabe imunitet vašeg djeteta su:

  #1 Nedovoljno sna

  Nedostatak sna može da ima snažan uticaj na djetetov imuni sistem. Djetetu u fazi intenzivnog rasta i razvoja potrebno je 10 – 14 sati spavanja, u zavisnosti od uzrasnog doba. Navika da ostaje budno do kasno u noć (danas je najčešće u pitanju igranje igrica na kompjuteru ili pametnom telefonu), smanjuje šanse da djete zaspi rano.

  Nedovoljno spavanja uzrokuje fizički stres koji spriječava da kiseonik slobodno cirkuliše u mozgu. Na taj način može oslabiti imunitet, a djete postaje osetljivije na mikroorganizme.

  Šta možete uraditi?

  Ograničite korištenje pomenitih uređaja u toku večeri (ako je moguće potpuno ih eliminišite). Potrudite se da djete spava u mračnoj, tihoj i dobro provjetrenoj sobi.

  #2 Djete ne pokazuje svoja osećanja na adekvatan način

  Neka djeca su sklona da svoje nevolje i probleme zadržavaju samo za sebe i da ne govoro o tome čak ni sa svojim roditeljima. Međutim, koliko god da se dječji problemi čine bezazlenim, djete je pod stresom, a taj stres može na duže staze negativno da utiče na zdravlje djeteta.

  Stalna briga o prijatelju sa kojim ne razgovara u školi, o lošim ocjenama, ili o nasilju (koje je, na veliku žalost, sve češće kod djece školskog uzrasta), mogu da dovedu do slabljenja imuniteta usljed stalne izloženosti djeteta stresu.

  Šta možete uraditi?

  Dozvolite vašem djetetu da se ponaša u skladu sa svojim godinama. Ne forsirajte ga da postiže više nego što je trenutno u stanju. Ohrabrite ga da vas upozna sa svojim brigama koje možda ima u školi.

  Slušajte pažljivo šta vam djete govori. Tako ćete bolje razumeti njegove nedaće, a i djete će primjetiti da ste skoncentrisani na njegov problem, pa će vam samim tim još više vjerovati i moći će da vam se povjeri bez straha od osude.

  #3 Konzumiranje nezdrave hrane

  „Vi ste ono što jedete“, kaže stara izreka. Zdrava ishrana je najbolji način za jačanje imuniteta djeteta. Ako vaše djete redovno konzumira hranu koja sadrži šećere i aditive, to će, prije ili kasnije, negativno uticati na njegov imuni sistem.

  Šta možete uraditi?

  Potrudite se da na svakodnevnom jelovniku bude što više svježe hrane. Praktikujte više dnevnih obroka u ishrani porodice koji sadrže svježe voće i povrće. Navikavajte djete od najranijih dana na različite ukuse, jer ćete u suprotnom kasnije imati problem zato što djete neće htjeti da jede hranu čiji mu ukus ne prija (a to je najčešće slučaj sa povrćem).

  #4 Nedovoljna fizička aktivnost

  Da li vaše djete provodi puno vremena gledajući crtiće i igrajući igrice? Ako je vaš odgovor potvrdan, krajnje je vrijeme da utičete na djete da se kani takvih loših navika i da ga podstaknete da što više vremena provodi u igri na otvorenom.

  Neaktivna djeca često imaju slab imunitet, jer nedostatak vježbanja dovodi do stagnacije odbrambenih ćelija djetetovog organizma. Osim toga, vrijeme provedeno na otvorenom osigurat će da vaše djete dobije potrebnu dozu vitamina D, izuzetno važnog za jačanje imuniteta.

  Šta možete uraditi?

  Razgovarajte sa djetetom i pokušajte da saznate da li gaji interesovanje za neku vrstu sporta. Upišite ga u školu omiljenog sporta i pružajte mu podršku na svakom treningu. Kad god iskoristite priliku povedite djete u park ili na izlet u prirodi. Odredite bar jedan termin nedeljno za zajedničko druženje u prirodi.

   

  #5: Zloupotreba antibiotika

  Svaki put kada odvedete djete lekaru postoji mogućnost da će mu on prepisati antibiotike. To verovatno već svi znate, ali važno je stalno napominjati: pretjerana upotreba antibiotika može dovesti do stvaranja otpornosti na antibiotike kod vašeg djeteta. Na taj način se ugrožava djetetov imunitet.

  Šta možete uraditi?

  Nemojte pribjegavati upotrebi antibiotika svaki put kada vaše djete počne da kašlje. Pokušajte da pronađete adekvatne alternativne (prirodne) lekove koji mogu biti jako efikasni u lječenju kašlja i prehlada kod djece. Prije bilo kakve upotrebe antibiotika, neizostavno se posavjetujete sa pedijatrom.

  Izvor: Detinjarije.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top