Islamske temeU Fokusu

Žena u Islamu – žena prvi musliman

Žena u islamu? Žena prvi šehid u Islamu?

El-Buhari, rahimehullah., zabilježio je sljedeće Aišino, r.a., predanje: „Prvo što je od Objave počeo dobijati Allahov Poslanik, s.a.v.s., bili su istiniti snovi. Što god bi sanjao, obistinilo bi se jasno kao zora. Zatim mu se omilila samoća, i odlazio je u pećinu Hira, gdje je po više noći provodio u pobožnosti. Zatim bi se odatle skrhan i iscrpljen vraćao Hatidži, dok mu jednom, kad je bio u pećini Hira, nije došao melek i donio Objavu. Melek mu je rekao: ‘Čitaj!’ Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: ‘Reakao sam: ‘Ja ne znam čitati’, pa me je uhvatio i stisnuo. Zatim me pustio i ponovo rekao: ‘Čitaj!’ Ja sam opet rekao da ne znam čitati, pa me je po treći put uhvatio, stisnuo, a zatim pustio i rekao: ‘Čitaj, u ime Gospodara svoga, Koji sve stvara, stvara čovjeka od ugruška! Čitaj, plemenit  je Gospodar tvoj, Koji poučava peru, Koji čovjeka poučava onome što ne zna.“ Odatle se uplašen vratio Hatidži i rekao: ‘Umotajte me, umotajte me!’, i umotali su ga, dok njegov strah nije prošao, pa je ispričao Hatidži šta se desilo.

Hatidža ga je odvela kod svog amidžića Vereke b. Nevfela b. Abduluzzaa, čovjeka koji je u predislamsko doba primio kršćanstvo, poznavao pismo i na arapskom pismu pisao dijelove Indžila. Bio je sijed, slijep starac. Hatidža mu je rekla: ‘Amidžiću, čuj šta priča tvoj bratić.’ Vereka je rekao: ‘Pričaj, bratiću, šta ima.’ Allahov Poslanik, s.a.v.s., ispričao mu je šta mu se desilo i šta je vidio, pa mu je Vereka rekao: ‘Ovo je zakon koji je već objavljen Musau. Kamo sreće da sam mladić! Da mi je samo dočekati i vidjeti kako te tvoj narod progoni.’ Poslanik upita: ‘Zar će me oni progoniti?!’ ‘Hoće’, odgovorio je Vereka, ‘niko nikad nije došao s ovim, s čime si ti došao, a da mu se nisu suprotstavili. Ako dočekam taj dan svesrdno ću ti pomoći.’“

I krenu Allahov Poslanik, s.a.v.s., sa svojom suprugom Hatidžom, koja je odmah znala da udobnosti više neće biti i da će, uz svog muža, biti izložena iskušenjima. I zaista, kad bi izašla iz kuće bila bi uznemirivana zbog pripadnosti islamu. Hatidža, r.a., bila je žena koja je odrasla u izobilju i otmjenosti, poštovana u društvu…A sad, evo, suočila se s iskušenjima, pa je li islam ostavila, ili je, možda, svoje uvjerenje pobila sumnjom?! Nikada! Povjerovala je u Svemogućeg Allaha, pomogla Vjerovjesnika, s.a.v.s., svog muža,ostala odana svom uvjerenju i uloženom trudu. Eto to je Hatidža, prva osoba koja je prihvatila islam, prva osoba koja je odbacila obožavanje kipova. Allahu, budi zadovoljan majkom pravovjernih, našom majkom Hatidžom, r.a.

Izvor: Kraljica

Autor: Muhammed bin Abdurrahman el-Arifi

Sa arapskog preveo: Abdurrahman Kuduzović

Za Akos.ba pripremila: Adela Kukić

Povezani članci

Back to top button