Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Zemaljski muzej BiH prepun posjetilaca: Otvorena izložba “Svijet vodenih i močvarnih vrsta”

Zemaljski muzej BiH prepun posjetilaca: Otvorena izložba “Svijet vodenih i močvarnih vrsta”

Umjetničko-naučnoj instalaciji u čijem središtu je potonuli brod i kostur kita, divili su se najviše oni najmlađi  Zemaljski muzej BiH danas je ispunio veliki broj posjetilaca koji su došli na otvorenje obnovljene izložbe “Svijet vodenih i močvarnih vrsta” koji je, u potpuno novom i nesvakidašnjem stilu, dao uvid u najzanimljivije životinjske vrste, javlja Anadolu Agency (AA).

Umjetničko-naučnoj instalaciji u čijem središtu je potonuli brod i kostur kita, divili su se najviše oni najmlađi.

Izložba koja datira još iz prvih dana otvaranja muzeja prije više od stotinu godina, a današnju postavku čini više od 100 vrsta gmizavaca, morskih riba, ptica i sisara. U početku su je sačinjavali samo eksponati kostura patkaste ulješure, morskih medvjedica i morskih riba.

Eksponatima su kasnije dodane i price nakon čega je tokom agresije na BiH 1992. godine u eksploziji tenkovske granate, cjelokupna izložba uništena.

“Eksponate su tada sačuvali uposlenici muzeja koji su godinama radili na obnovi izložbe”, rekao je autor izložbe i kustos s Odjeljenja za prirodne nauke Zemaljskog muzeja BiH Dražen Kotrošan.

Izožba, kako je naglasio, šalje poruku o opasnosti ugrožavanja i nestanka specifičnih životinjskih vrsta i njihovih staništa.

“Tu su eksponati ugroženih životinjskih vrsta, oni su stari nekoliko decenija. Vidimo danas muzej pun djece zbog koje smo promijeniti ovaj stilski izražaj, za koje se nadamo da će biti naša buduća publika jer sve ove generacije smo odbacili na neki način, moramo vratiti taj osjećaj i kulturu dolaska u muzej, za razliku od naših ministara i drugih koje danas ovdje ne možemo vidjeti”, rekao je Kotrošan.

Najatraktivniji eksponat izložbe je kostur kita – patkaste ulješure koji je pronađen 1893. godine na obalama Egejskog mora. Pored kostura, bitan je eksponat velike bijele psine ulovljene 1954. godine kod Senja u Hrvatskoj.

Postavku čine i morske medvjedice, vidre, morske kornjače, slatkovodne i morske ribe, pelikane i rode čija je populacija danas znatno umanjena ili je zauvijek izumrla.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top