Vijesti iz zemlje

BiH: Sarajevo će uskoro dobiti Muzej “Obrazovanje pod opsadom”

U okviru obilježavanja 30 godina od početka opsade Sarajeva, prezentiran je projekt Muzej "Obrazovanje pod opsadom".

“Osnovna ideja za uspostavu Muzeja je, pedagoški i psihološki, njegovanje kulture sjećanja. Sasvim je jasno da naše društvo nije imalo nikakvu strategiju da dio otpora koji smo pružali agresiji i kroz obrazovanje, osvijetli i sačuva trajno“, rekla je ministrica Hota Muminović.

Muzej će biti smješten u prostoru Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija dizajna i multimedije. Planirano je da Ministarstvo u nastavne planove i programe osnovnih i srednjih škola uvede obavezu posjete muzeju jednom ili više puta godišnje. U sklopu muzeja bit će predviđen i prostor za kreativni rad učenika, održavanje edukacija, radionica i takmičenja.

Za implementaciju ovog projekta Vlada KS je izdvojila milion KM. Odlukom Vlade, uspostavljena je interresorna radna grupa koja će voditi poslove pripreme projekta, dok će proceduru javnih nabavki realizirati Ministarstvo odgoja i obrazovanja.

Prije puštanja u rad muzeja, bit će upućen prijedlog Skupštini da se Muzej da na upravljanje Fondu memorijala KS, navedeno je u saopćenju Vlade KS.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button