Vijesti iz zemlje

Direktor Fonda Memorijala KS Kulanić: Doći će trenutak kad će se svi morati suočiti sa činjenicama i istinom

Kulanić zaključuje da je nebrojeno mnogo mitova kojima se nastoji graditi i falsificirati povijest, počev od izvještaja i raznih centara koji se osnivaju za potrebe revizije historije

Povodom najave tzv. “sarajevske“ projekcije povijesnog falsifikata “Republika Srpska: Borba za slobodu”, kontroverznog reditelja Borisa Malagurskog 11. januara 2023. godine i implikacija koje nosi senzacionalizam same najave, a onda i samo filmsko ostvarenje, oglasio se i direktor Fonda Memorijala Kantona Sarajevo Ahmed Kulanić, poručivši da su povijesni revizionizam, izvrtanje i manipuliranje činjenicama neke od odlika kojima se propagandna mašinerija nastoji koristiti s krajnjim ciljem promjene toka historije i istine, prenosi Anadolu Agency (AA).

U svom obraćanju javnosti, Kulanić ističe da su povijesni revizionizam, izvrtanje i manipuliranje činjenicama neke od odlika kojima se propagandna mašinerija nastoji koristiti s krajnjim ciljem promjene toka historije i istine, te karaktera samog narativa proteklog i proteklih dešavanja u Bosni i Hercegovini.

“Tendenciozna najava “sarajevske“ projekcije povijesnog falsifikata “Republika Srpska: Borba za slobodu”, kontraverznog reditelja Borisa Malagurskog koja se ima održati 11. januara 2023. godine predstavlja jednu u nizu manipulacija kojom se propagandisti nastoje koristiti, prije svega, zarad ličnih interesa, ali i prekrajanja narativa o posljednjoj agresiji, ali i ranijim historijskim periodima naše zemlje. Nije ovo prvi, ni posljednji takav pokušaj, ali eufemizacija istočnosarajevske projekcije u sarajevsku krajnje je paradoksalna, posebno jer je upravo entitet iz naslova filma zaslužan što se dojučerašnji dio Sarajeva sada naziva Istočno ili Srpsko Sarajevo“, navodi Kulanić.

On dodaje i da bi razlog ovom eufemiziranju mogao biti u činjenici da bi korištenje adekvatnog i danas primjerenog termina istočnosarajevska (projekcija filma) ili ono čemu sam reditelj teži i sanja kroz “film“ etnički očišćena teritorija “srpskosarajevska“ zvučalo nezgrapno, posebno u marketinškom smislu.

“Posrbljavanjem povijesti, brojnih bosanskih toponima i ličnosti, od Kulina bana do danas, kao i prisvajanjem cjelokupnog kulturno-historijskog nasljeđa, negiranjem drugog i drugačijeg, kao i u konačnici negiranjem međunarodno utvrđenih činjenica i presuda hrani se osnovna teza mita na kojem se nastoji graditi povijest administrativno-teritorijalne jedinice Bosne i Hercegovine nazvane Republika srpska“, pojašnjava Kulanić te dodaje da bi se sa autorom ovog filma mogao složiti da je najavljena premijera zaista sarajevska premijera, kada ne bi postojale činjenice koje govore o golgoti koju je Sarajevo preživjelo tokom agresije koju se sada nastoji minimalizirati.

“To bi zaista bila sarajevska premijera da to isto Sarajevo nisu držali pod opsadom 1425 dana, da nemamo preko 11.500 nedužno ubijenih civila i više od 6.500 poginulih branitelja i braniteljki Sarajeva, te preko 1.500 ubijene djece tog istog Sarajeva. Svi oni preživljavali su torturu da bi se dio predratnog Sarajeva samoproglasio ekskluzivno srpskim“, podcrtao je Kulanić.

Podsjetio je i da je upravo nastanak i razvoj Republike Srpske započeo januara 1992 pokušajem i izvođenjem državnog udara na institucije nezavisne države Bosne i Hercegovine i proglašenjem srpske Republike Bosne i Hercegovine, kao i da se progonom, mučenjem, ubijanjima i silovanjima, opsadom i konačno genocidnom gradila upravo ta RS.

“O čijoj borbi za slobodu govori film pitanje je koje mi sebi moramo postaviti jer osim svega navedenog, upravo je sarajevsko-romanijski korpus tri i po godine po naredbi presuđenog ratnog zločinca “razvlačio pamet” opkoljenom Sarajevu, a presuđena vojna formacija VRSa nasilno otela dio predratnog Sarajeva, naselje Lukavicu i nazvali ga Srpsko, a kasnije, naredbom Visokog predstavnika, Istočno Sarajevo. Dakle, to više nije Sarajevo i ovo htijenje da se kaže da se premijera održala u Sarajevu je žal i želja jednaka onoj Breninoj kad je na koncertu u Istočnom Sarajevu pozdravila publiku riječima: ’Dobro veče Sarajevo’“, navodi Kulanić.

Kulanić zaključuje da je nebrojeno mnogo mitova kojima se nastoji graditi i falsificirati povijest, počev od izvještaja i raznih centara koji se osnivaju za potrebe revizije historije.

“Ipak, doći će trenutak kad će se svi morati suočiti sa činjenicama i istinom koja je zapisana u presudama Haškog suda, a to je da je kompletan vojno-politički vrh Republike Srpske u “borbi za slobodu” osuđen i presuđen za genocid, teror i ubijanja. Pitajte to “stvaraoce” RS-a zločince Mladića, Karadžića, Plavšićku…i tako njih 36 imenom i prezimenom koji se agresijom i nasiljem nađoše na sramnoj stranici bosanske povijesti, koji zarad ličnih interesa staviše stigmu na cijeli narod, a narod se još ne ogradi od djela istih. Naprotiv, trijumfalno slavi iste muralima, imenima studentskih domova, škola, te slavama, slikama i drugim raznovrsnim suvenirima kojih se civilizirani svijet odriče i sa prezirom u njih gleda“, zaključio je Kulanić.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button