Brak i porodica

Zdrave navike koje trebate naučiti svoje djete

Djecu od najranije dobi treba učiti navikama koje će im ostati za cijeli život…

Važno je da dijete što prije usvoji što više dobrih navika, jer će to i njemu, ali i vama olakšati život. Evo nekih od njih.

  1. Ne preskačite doručak – Djeca trebaju od vas usvojiti naviku konzumacije doručka, svaki dan. To je jedan od najvažnijih preduvjeta za stvaranje navike zdrave prehrane i kada porastu.
  2. Pranje ruku i kupanje – Pranje ruku prije svakog jela, nakon svake nužde, nakon dolaska kući, igre, kada su bolesna i prehlađena i tako dalje jedan je od glavnih preduvjeta za zdravlje. Također, učenje važnosti osobne higijene cijelog tijela, pranja kose, umivanja, jedna je od najvažnijih životnih navika koje dijete treba što prije usvojiti.
  3. Četkanje zubi – Od dana kada izbiju prvi zubići, potrebno je početi s usađivanjem navike njihovog pranja dva puta na dan, ujutro nakon doručka i navečer prije spavanja.
  4. Puštanje vode na WC-u
  5. Idite u šetnje, prirodu, igralište – Provodite vrijeme sa svojom djecom što više na otvorenom. U doba kada je lako ostati zatvoren kod kuće pred TV ekranom ili igrati kompjuterske igrice, potrudite se djetetu usaditi zdravu naviku igranja na svježem zraku, suncu, snijegu i raznim vremenskim uvjetima. Djecu je vrlo lako pretvoriti u osobe koje neće htjeti izaći iz doma, a posebno ne bez igrice na mobitelu, tabletu i sl. Također, ograničite vrijeme gledanja TV-a i igranja igrica. Postoje brojne druge zanimljive igre i kvalitetnog provođenja vremena.
  6. Zajednički obroci – Otkad počinju jesti krutu hranu, počinju učiti o navikama za vrijeme jela, pa tako i zajedničkim obrocima, kako funkcioniraju i koja je njihova važnost i dinamika.
  7. Čitajte svaki dan – Nema veze je li riječ o istoj priči ili ne, zapamtite da pričom prije spavanja dijete stječe naviku važnosti čitanja knjiga, koja će mu dobro doći kasnijem u životu.
  8. Što manje slatkih gaziranih sokova – Možda ih je teško u potpunosti zaobići, no svakako njihovu konzumaciju treba smanjiti na minimum, jer su puna umjetnih šećera i drugih nezdravih sastojaka, koji pridonose prekomjernom debljanju djece. Inzistirajte na tome da dijete većinom pije običnu vodu.
  9. Dovoljno sna – Potrebno je za dječji psihički i fizički razvoj. Dovoljno sna vrlo je važno za odrasli ljudski organizam, a zdrava navika spavanja stječe se u djetinjstvu.
  10. Naučite ih korištenju sigurnosnih pojasa – Djeca odmalena uče o važnosti korištenja sigurnosnih pojasa tokom vožnje. Ta će im navika dobro doći za cijeli život, a mnogima i spasiti život.

https://zena.rtl.hr

Povezani članci

Back to top button