Vijesti iz zemlje

Zbog istupa u javnosti Tužilaštvo BiH traži smjenu potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić

Kolegij svih tužitelja Tužilaštva BiH zatražio je smjenu i sankcioniranje potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružice Jukić, kako je navedeno, zbog neprimjerenih istupa protiv pravosudne zajednice i Tužilaštva BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Kolegij svih tužitelja je jednoglasno zauzeo stav da ovakav član VSTV BiH ni u kojem slučaju ne može predstavljati niti zastupati interese pravosudne zajednice i Tužiteljstva BiH.

“Sa svojim istupima, navedena se izravno stavlja na stranu osumnjičenih i optuženih osoba u predmetima Radončić i dr. i Pavlović banka, čime izravno vrši utjecaj na postojeće istrage i vrši pritisak na pravosudne institucije koje odlučuju u ovim predmetima. Donekle razumijemo pritiske medija i politike, ali za osobe koje moraju da zastupaju interese pravosuđa, to je nedopustivo. Kolegij Tužiteljstva BiH traži smjenu ovog člana VSTV BiH, te ujedno obavještava javnost da nikada nećemo podleći pritiscima politike ili medija, a naročito članova VSTV koji se stavljaju u službu ovakvog pritiska”, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Također, Kolegij je zauzeo stav da se prema odvjetničkoj komori uputi zahtjev za procesuiranje i disciplinsko sankcioniranje odvjetnice Vidović Vasvije, zbog neprimjerenih medijskih istupa protiv pravosudne zajednice.

“Pošto je ovo odlučna borba za opstanak neovisnog pravosuđa i države Bosne i Hercegovine, poručujemo građanima Bosne i Hercegovine da nećemo podleći bilo kakvim pritiscima. Poručujemo građanima BiH da nema nedodirljivih i da su svi građani pred zakonom jednaki”, naglašavaju iz Tužilaštva BiH.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button