Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Američki sud odbacio mogućnost zabrane učenja islamskih tema u srednjim školama

Američki sud odbacio mogućnost zabrane učenja islamskih tema u srednjim školama

Izvještaj Pew istraživačkog centra iz 2011. godine otkriva da američki muslimani dolaze iz najmanje 77 zemalja [AP]

Sud u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je odbacio tužbu da se srednjoj školi zabrani izučavanje islamskih tema, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vrhovni sud je donio odluku da ne prihvati tužbu učenice Caleighe Wood koja je tražila da srednjoj školi koju je pohađala treba zabraniti da se na predmetu Svjetske historije izučava i islam.

Ova učenica je smatrala da je na taj način prekršen Prvi amandman američkog Ustava.

Wood je morala slušati predmet Svjetske historije kao uslov za upis na fakultet.

U okviru predmeta, učenici su bili dužni da saslušaju i dio koji se odnosi na islamski svijet, a u sklopu toga su izučavali i značenje pojma šehadeta, zbog čega je ova učenica najviše i negodovala te pokrenula slučaj.

Šehadet (što znači očitovanje) je rečenica kojom svaki musliman ispovijeda svoju pripadnost islamu, što je prvi stup islama. Ovom rečenicom vjernik potvrđuje postojanje samo Jednog Boga, Allaha, i da je Muhamed Allahov poslanik, odnosno vjerovjesnik.

Ipak, američki sud je utvrdio da se ovim ne krši Prvi amandman američkog Ustava jer, kako se navodi, ne daje prednost određenoj religiji nad drugom kao i da se učenici time ne prisiljavaju da ispoljavaju bilo kakvo vjerovanje.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top