Vijesti iz svijeta

Ujguri pozivaju Međunarodni krivični sud da pokrene istragu protiv Kine

Etnički ujgurski muslimani u Xinjiangu izloženi su višegodišnjem zlostavljanju zbog njihovog identiteta i kulture

Nekoliko grupa koje djeluju zajedno sa žrtvama u kineskoj autonomnoj regiji Xinjiang pozvalo je Međunarodni krivični sud (ICC) da pokrene istragu o navodnim zločinima koje kineske vlasti čine nad muslimanskom manjinom Ujgurima, javlja Anadolu Agency (AA).

Vlada Istočnog Turkistana u egzilu, Udruženje Human Rights Watch Istočnog Turkistana, Udruženje solidarnosti i saradnje turkijskog svijeta, kao i ujgurska dijaspora održali su konferenciju za novinare u Istanbulu.

Halit Kanak, čelnik Asocijacije solidarnosti i saradnje turkijskog svijeta, rekao je da je grupa pozvala ICC da pokrene istragu protiv Kine koja je ove sedmice domaćin Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

On je rekao da dostupni dokazi sugeriraju da broj deportiranih Ujgura konstantno raste i da je njihova populacija izrazito smanjena.

“Podaci prikupljeni kroz dubinsku terensku studiju u Tadžikistanu, Kirgistanu, Uzbekistanu i Kazahstanu potvrđuju ove činjenice”, rekao je on.

Kanak je također rekao da će, ako se pokrene istraga, biti prva takve vrste u Centralnoj Aziji, a četvrti proces podnošenja dokaza planiran je u narednim danima.

Etnički ujgurski muslimani u Xinjiangu izloženi su višegodišnjem zlostavljanju zbog njihovog identiteta i kulture.

Prema podacima UN-a, najmanje milion Ujgura zatvoreno je protiv njihove volje u kompleksima koje kineska vlada naziva centrima za stručnu obuku, a koja kritičari nazivaju mjestima za indoktrinaciju, zlostavljanje i mučenje.

Nekoliko zemalja optužilo je Kinu da je počinila genocid nad Ujgurima. Peking je negirao sve optužbe.

akos.ba

 

Povezani članci

Back to top button