Brak i porodicaZdravlje

Zašto su mališani sve manje otporni na virusne infekcije?

Zašto su djeca sve manje otporna na virusne infekcije? Vitamin D i beta glukani, kojih ima u ovsu i ječmu, smanjuju rizik od prehlade.

Svako dijete, u prosjeku, oboli od prehlade čak četiri do šest puta godišnje, a sve je više mališana koji se prehlade i dva puta češće. Ljekari potvrđuju da je veliki broj djece i ove zime imao neku virusnu infekciju stomaka ili respiratornih organa, a kao jedan od mogućih razloga navode da je imunitet današnje djece znatno slabiji nego kod mališana prethodnih generacija, pa su zato i bolesti mnogo učestalije.

Pored vitamina D, A, B, cinka, selena i ostalih vitamina i minerala koji su ključni za dobro zdravlje i za jačanje organizma, sve više ljekara za jačanje imuniteta kod dijece preporučuje upotrebu beta glukana iz pekarskog kvasca. Ova supstanca važi za jednu od najsnažnijih prirodnih pokretača imunog sistema i osim kvasca nalazi se u nekim žitaricama kao što su ovas i ječam, pojedinim pečurkama i algama.

Slatkiši nikako

Doktor Goran Vukomanović upozorava da dijeca veoma rano probaju slatkiše i nezdravu hranu i da je to velika greška koju roditelji prave dajući mališanima ove namirnice.

– Važno je da majke što duže doje svoju djecu, jer je dokazano da je imunitet kod djece koja su dojena jači – kaže dr Vukomanović. – Da bi dijete ostalo zdravo, treba ga od malih nogu navikavati na zdravu ishranu i podsticati ga da se bavi bilo kojom fizičkom aktivnošću.

Piše: M. A. Veljković, Izvor: Novosti

 

Povezani članci