Vijesti iz svijeta

UN o odnosu Kine prema muslimanima Ujgurima: “To bi mogao biti ratni zločin!”

Ured UN-a za ljudska prava je rekao da je vidio dokaze o zločinima protiv čovječnosti u kineskoj regiji Xinjiang u izvještaju koje je objavila njegova šefica Michelle Bachelet, samo deset minuta prije isteka svog mandata.

“Razmjeri proizvoljnog i diskriminirajućeg pritvaranja pripadnika ujgurskih i drugih pretežno muslimanskih skupina… mogu predstavljati međunarodne zločine, posebice zločine protiv čovječnosti”, navodi se u izvještaju.

Izvještaj zaključuje da su od 2017. do 2019., i potencijalno nakon toga, ljudi bili lišavani temeljnih prava.

Stotine hiljada Ujgura i drugih pripadnika manjinskih skupina stavljeno je u kampove za prisilni preodgoj, po tvrdnjama skupina za ljudska prava i Ujgurima koji su pobjegli iz Kine.

Izvještaj UN-a trebao je biti objavljen prošle godine, ali Bachelet je odgodila njegovo objavljivanje jer je mjesecima pregovarala s Kinom da joj se dopusti da putuje u tu zemlju.

Putovanje se dogodilo u junu pod uvjetima da su Bachelet i njezin ured mogli odlučiti kamo će ići i s kim će razgovarati bez nadzora vlasti.

Kina je pristala na zahtjeve, saopćio je njezin ured. Bachelet je otputovala u Xinjiang, ali se do kraja putovanja suzdržala od kritiziranja postupaka kineske vlade u regiji, što je izazvalo međunarodne kritike na njen račun.

Bachelet se zbog izvještaja našla pod snažnim pritiskom i rekla je da joj je prošle sedmice skupina od 40 vlada poslala pismo u kojem je pozivaju da ga ne objavljuje.

Povezani članci