U FokusuVijesti iz svijeta

Srednja Azija podložnija uticaju Kine zbog sankcija Rusiji

- Ministri vanjskih poslova Kine i pet centralnoazijskih država dogovorili su se da povećaju saradnju i višeslojnu povezanost

Dopiranjem do država centralne AzijeKina traži nove projekte
 

Autor: Zaki Shaikh

– Pisac je analitičar sa sjedištem u Velikoj Britaniji i radio je sa univerzitetima u tri centralnoazijske zemlje.

Nedavni sastanak ministara vanjskih poslova Kine i pet centralnoazijskih država u kazahstanskoj prijestolnici Nur-Sultan odrazio je želju Pekinga da traži put za nove projekte u ovim državama.

Cilj je bio objavljivanje plana Kine da ublaži pritiske na sebe i svoje partnere izazvane pandemijom, kao i da sigurno odvrati zainteresovane strane od nestabilnosti uzrokovanih sukobom između Rusije i Ukrajine.

Centralnoazijske države suočavaju se s dvije direktne posljedice sukoba koji i dalje traje. Rusija vjerojatno neće moći nastaviti s velikim građevinskim projektima u civilnom sektoru koji zahtijevaju veliki broj radnika imigranata iz centralne Azije. Ovo će povećati probleme sa nezaposlenošću u regionu. Nivo doznaka iz Rusije također se smanjuje, što predstavlja pritisak na ekonomije centralne Azije koja zavisi od izvoza na koji je uticala stagnacija nakon pandemije.

Ove države se stoga okreću kineskim inicijativama koje bi im mogle pomoći da prevladaju izazove koji se razvijaju. Peking je signalizirao spremnost da pruži pomoć za unutrašnju stabilnost i podršku ekonomskoj sigurnosti.

Kina je objavila ohrabrujuće poruke obećavajući niz mjera za rješavanje neizvjesnosti koja predstavlja rizik za Kinu i njene susjede u centralnoj Aziji i široj Euroaziji.

Kineski stručnjak za međunarodne studije Wu Xinbo sa Univerziteta Fudan sa sjedištem u Shanghaiju rekao je da bi bilo pogrešno smatrati da sukob između Rusije i Ukrajine pogađa samo te dvije zemlje. Dodao je da su njegove posljedice doprinijele ozbiljnim nesuglasicama, kontradiktornostima i sukobima u međunarodnom sistemu. Nadalje, težnja za unilateralizmom i napuštanje kolektivnih foruma nanijela je ozbiljnu štetu mnogim međunarodnim mehanizmima i pravilima.

– Istraživanje alternativa –

Vlade zemalja centralne Azije nastoje da prevaziđu ekonomski uticaj sankcija koje je Zapad uveo nakon ruskih vojnih akcija u Ukrajini istražujući alternative koje bi im mogle pomoći da smanje svoju zavisnost od Moskve.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi je na sastanku održanom 8. juna pozvao da se odredi kurs za saradnju između šest zemalja kroz povećanu i višeslojnu povezanost.

Kina se zalagala za formiranje partnerstva zasnovanog na pristupu koji teži ka zajedničkoj dobiti. Drugo, Kina je naznačila širenje inicijative Pojas i put (BRI) i traženje korporacija za povezivanje sa državama centralne Azije. On je rekao da će inicijativa pomoći zemljama centralne Azije da olakšaju brz i pouzdan promet roba i usluga duž proširenog Puta svile.

Kina će također pomoći u uspostavljanju zdravstvene industrije tako što će uspostaviti zajedničku proizvodnju vakcine Sinovac za borbu protiv koronavirusa. Kina je također ponudila učešće u projektima nauke i tehnologije te poduzela korake za jačanje sporta i turizma. Nastoji da unaprijedi mehanizam saradnje putem razmjene i dijaloga između think tank-ova i poslovnih foruma kako bi se iskoristio puni potencijal za širu buduću saradnju.

Marek Jochec, profesor na kazahstanskom univerzitetu Nazarbayev u Nur-Sultanu, izjavio je da Kina treba promijeniti svoj pristup menadžmentu i partnerstvo s lokalnim stanovništvom razvijajući kulturnu kompetenciju i međukulturnu komunikaciju. On je rekao da Kina treba ostati svjesna da kompanije trebaju obezbijediti više mogućnosti za zapošljavanje lokalnim ljudima, kao i obuku za lokalce i stručnjake na nivou menadžera.

Tradicionalno, Rusija je glavni izvor vojne i ekonomske sigurnosti u centralnoj Aziji. Međutim, sukob s Ukrajinom ostavio je države centralne Azije izložene nekoliko rizika. Ove države mogu nastojati da se distanciraju od ograničenja koja se sve više nameću Rusiji.

– Pandemija usporava ekonomije –

Diplomate u Kazahstanu su primijetile da su izazovi pandemije koronavirusa i njene geoekonomske posljedice uzrokovale usporavanje ekonomskog rasta Kine. To je podstaklo Peking da poduzme korake za stvaranje novih mogućnosti za izvoz i ulaganja i za proširenje pristupa izvorima sirovina i novim tržištima za kineske proizvode.

Nadalje, neophodno je da Kina riješi razlike između svojih naprednih i prosperitetnih centralnih i zapadnih provincija i nerazvijenih istočnih i južnih dijelova. To zahtijeva implementaciju velikih infrastrukturnih projekata u saradnji sa susjednim zemljama centralne Azije.

Projekti vezani za BRI mogu povećati kretanje obrazovane i pristupačne radne snage sa tržišta rada centralne Azije. Inicijativa je usmjerena na ulaganje kapitala u sektore koji su strateški važni za Kinu.

– Kina traži dugoročne projekte –

Kada se završe veliki infrastrukturni projekti na istoku Kine, ogromnom građevinskom sektoru, koji zapošljava milione Kineza, biće potrebni novi dugoročni projekti. Transportna i logistička infrastruktura koja će se izgraditi za proširenje tranzita ka Evropi, Bliskom istoku i Africi potencijalno može osigurati dugoročne ugovore kineskim građevinskim kompanijama.

Stručnjaci predviđaju da bi diverzifikacija transportnih ruta za izvoz kineskih proizvoda na svjetska tržišta zahtijevala razvijenu transportnu i logističku infrastrukturu u tranzitnim zemljama i povoljne uslove za osiguranje nesmetanog kretanja kineske robe i usluga, uključujući pojednostavljenje carinskih i valutnih propisa.

*Mišljenja izražena u ovom tekstu su autorova i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Anadolu Agency.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button