Vijesti iz svijeta

Kina: Muslimanska regija ima najveću stopu hapšenja u svijetu

Popis do kojeg je došao Associated Press navodi imena više od 10.000 Ujgura iz okruga Konasheher koji su “poslani u zatvor posljednjih godina u sklopu kampanje represije”.

Američka novinska agencija Associated Press objavila je da je došla do podataka koji pokazuju da okrug Konasheher, u kineskoj regiji Xinjiang sa većinskim muslimanskim stanovništvom, “ima najveću stopu hapšenja u svijetu”.

Procurjela baza podataka, koja sadrži imena hiljada uhapšenih pripadnika muslimanske ujgurske manjine koja živi u kineskoj oblasti Konasheher, otkrila je da je jedna od 25 osoba “osuđena na zatvorsku kaznu zbog optužbi povezanih s terorizmom”.

Agencija smatra da su spomenute stope uhićenja “najviše na svijetu za stanovništvo određenog područja”.

Popis do kojeg je došao Associated Press navodi imena više od 10.000 Ujgura iz okruga Konasheher koji su “poslani u zatvor posljednjih godina u sklopu kampanje represije” koju su kineske vlasti pokrenule protiv ove muslimanske manjine u operaciji koju opisuju kao “rat protiv terorizma”.

Kontrola Istočnog Turkestana

U Konasheheru, u južnom Xinjiangu, živi više od 267.000 Ujgura.

Popis koji je procurio pokazuje da su se zatvorske kazne u cijelom okrugu kretale od dvije do 25 godina, s prosjekom od devet godina.

Od 1949. godine Peking kontrolira Istočni Turkestan, dom muslimanske manjine Ujgura turkijskog porijekla, nazivajući ga “Xinjiang”, što znači “nova granica”.

Prema službenim statistikama, u Kini ima 30 miliona muslimana, među kojima je 23 miliona Ujgura.

Od 2009. godine, regija s muslimanskom većinom svjedoči krvavom nasilju, gdje je ubijeno oko dvjesto ljudi, prema službenim podacima.

Godišnji izvještaj o ljudskim pravima

Od tog datuma, Peking je rasporedio vojne snage u regiji, posebno nakon pojačanih tenzija između pripadnika etničke grupe Han Kineza i turkijske etničke grupe Ujgura, posebno u gradovima Urumqi, Kashgar, Khotan i Tourfan, gdje Ujguri čine većinsko stanovništvo.

U svom godišnjem izvještaju o ljudskim pravima za 2018. godinu, američki State Department je u martu saopćio da Kina drži muslimane u pritvorskim centrima “s ciljem potiranja njihovog vjerskog i etničkog identiteta”.

No, kineska vlada kaže da su centri, koje međunarodna zajednica naziva zatvoreničkim kampovima, zapravo “centri za stručno osposobljavanje” koji imaju za cilj “očistiti umove zatočenika od ekstremističkih ideja”.

Al Jazeera

Povezani članci

Back to top button