EkonomijaLiderstvo i menadžmentU Fokusu

7 znakova da posao koji radite loše utiče na vas

Mnogi zaposleni se, navodno, barem u nekom momentu u karijeri osjete depresivno, ali kako prepoznati da se radi baš o tome?

U moru stresnih životnih situacija, nije uvijek lako detektovati koje negativne emocije su vezane samo za posao, piše Telegraf Biznis.

Stručnjaci izdvajaju nekih 7 opštih znakova koji ukazuju na to da li se na poslu osjećate depresivno, tužno, demotivisano.

Izvor:biznisinfo.ba

1. Distanciranje od kolega je prvi znak.

Razumije se da ćete ispoštovati one neophodne stvari, ali ako izbjegavate sva ostala okupljanja i druženja tokom radnog dana, znači da vam nije lijepo tu gdje radite.

Ponekad je do kolega, ako čine da se osjećate inferiorno ili se takmiče s vama, a ponekad je do vas: ako imate potrebu da sve relacije vezane za posao smanjite na minimum.

2. Posao dominira u vašem životu.

Da, posao je važan, ispunjava čovjeka, garantuje egzistenciju, ali on nije vaš život. Ako ste preopterećeni mislima o poslu, datumima, sastancima, provjeravanjem mejlova, ako ste dostupni 24/7 – to znači da nemate vremena za sebe, porodicu, prijatelje, opuštanje. Kad-tad doći će do gubitka energije i motivacije.

3. Neki zaposleni vremenom izgube interesovanje za stvari u kojima su prije uživali.

To je još jedan od alarmantnih znakova da posao koji trenutno radite utiče negativno na vašu psihu. Ključni signal depresije ogleda se u tome da osoba više ne pronalazi zadovoljstvo u onome što ju je ranije ispunjavalo.

4. Ne marite više ni za šta?

Eto još jednog znaka na koji treba obratiti pažnju. Kada radnik počne da gubi motivaciju i više ne uživa u svom poslu, to automatski znači da više ne pruža maksimum u radu.

Jednostavno, nije mu stalo kako će da uradi posao ili šta će biti s nekim važnim projektom. Takvo stanje je nerijetko praćeno i izjavama kao što je: “Baš me briga i ako mi daju otkaz!”.

5. Fokusirate se samo na ono negativno u poslu?

Čak i ako ima pozitivnih stvari, ili sve ide po planu, a vi ipak ubijeđujete sebe da nije dobro – to je trenutak kada možete shvatiti da ste siti tog posla.

Jednom kada vam se smuči neko radno okruženje ili vrsta posla, nije lako vratiti se na put pozitive. Možda je vrijeme za promjenu.

6. Radnici koji se često osećaju “zaglavljeno”, kao u zamci, ili začaranom krugu, prije ili kasnije mogu ispoljiti neke signale depresivnog stanja.

Ono je praćeno i mislima: Moram što prije pobjeći odavde, po bilo koju cijenu. Dakle, više vam nije stalo ni do plate, kolega, beneficija.

Osjećaj nelagode se obično javlja ako vam posao ni po čemu (više) ne odgovara ili remeti vaš privatni život, odnosno, nikako ne pronalazite balans.

7. Vaše mentalno stanje utiče na fizičko zdravlje.

Depresija nije samo stanje uma, već se može ispoljiti i kroz neprijatan osjećaj u stomaku, glavobolje, umor. Također, poljuljano psihičko zdravlje oslabljuje imunitet, pa je osoba više sklona prehladama.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button