Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Zašto bi se američki muslimani trebali asimilirati?

Zašto bi se američki muslimani trebali asimilirati?

Izvještaj Pew istraživačkog centra iz 2011. godine otkriva da američki muslimani dolaze iz najmanje 77 zemalja [AP]

Nekim zajednicama u SAD-u dopušteno je da se razlikuju od drugih. Zbog čega onda postoje dvostruki standardi?

Piše: Ananya Bhattacharyya

Članci Ananye Bhattacharyya objavljivani su u The New York Timesu, The Baltimore Sunu, The Guardianu, The Washingtonianu i drugim novinama.

Vijesti o zonama u koje nemuslimani ne smiju ići nedavno su se pojavile na naslovnicama novina, uprkos činjenici da takve zone ne postoje. Zbog snažnih i neočekivanih reakcija Francuske, a posebno Engleske, Fox News je objavio izvinjenje što su dopustili da voditelji i gosti u više navrata razgovaraju o takvim zonama. Ipak, postoje oni koji odbijaju odustati. Naprimjer: guverner Louisiane Bobby Jindal, potencijalni republikanski predsjednički kandidat.

U intervjuu za CNN on je ponovio stavove koje su drugi desničari nedavno iznijeli (i sa kojima se neki ljevičari poput Billa Mahera slažu):

„Veliki problem onih koji se ne žele asimilirati je činjenica da ljudi žele da dođu u našu zemlju, ali ne žele da prihvate naše vrijednosti – u nekim slučajevima ne prihvate naš jezik, u drugim slučajevima osnivaju svoje enklave i nastavljaju njegovati svoje vrijednosti. Mislim da je to opasno za Ameriku i Evropu“.

Komentar je uslijedio nakon govora održanog u Londonu, u kojem je rekao da muslimani koji se ne žele asimilirati „provode šerijatski zakon koliko mogu, bez da uzimaju u obzir zakone demokratskih zemalja koje su im pružile novi dom“.

Slabiji status

Takvi argumenti stvaraju velike zablude. Enklave se formiraju zato što imigranti slabijeg socioekonomskog statusa nemaju sredstva da se prilagode novoj kulturi, pa utjehu traže u poznatoj kulturi, ne zato što svjesno žele da ugroze glavnu kulturu. Historija nam pokazuje da se enklave često vremenom raspadnu. Jednako je bitno spomenuti da je bilo dopušteno da se antiasimilacija na temelju vjere razvije u mnogim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država, često potpomognuto Prvim amandmanom, koji štiti slobodu praktikovanja religije. Zbog čega onda postoje dvostruki standardi?

Uostalom, prema članku Rachel Aviv, objavljenom u The New Yorkeru, ortodoksni Jevreji u New Yorku već duže vrijeme imaju punu slobodu. „U zamjenu za lojalnost zajednice, političari su dali ortodoksnim Jevrejima iz Brooklyna široke slobode da upravljaju svojom zajednicom“, napisala je u članku. „Oni imaju svoj vlastiti hitni medicinski tim, sigurnosnu patrolu i rabinski sistem sudstva, koji se često bavi kaznenim prijavama.“

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Zašto bi se američki muslimani trebali asimilirati?

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top