Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Povratak straha: Muslimani napuštaju Dresden zbog Pegide

Povratak straha: Muslimani napuštaju Dresden zbog Pegide

Muslimani koji godinama borave u Dresdenu čine 50 posto ukupnog broja muslimana u ovom gradu [Reuters - Ilustracija]

Demonstracije pokreta Pegida u Dresdenu navele su jedan broj muslimana da odsele u druge gradove.

 

Piše: Khaled Schmidt 

DRESDEN – Demonstracije pokreta Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada, odnosno Pegide, koje su se odvijale u Dresdenu, glavnom gradu njemačke pokrajine Saske, izazvale su strah kod muslimanske manjine tamo, što je pojedine navelo na odlazak u druge gradove u potrazi za sigurnijim okruženjem.

Uprkos relativnoj sigurnosti i osjećaju solidarnosti nakon posjete ministrice za integracije lokalnih vlasti Petre Kopping Islamskom centru u Dresdenu, te protivljenja stotina hiljada građana demonstracijama Pegide, muslimani Dresdena, čiji se broj kreće između pet i sedam hiljada, od kojih su skoro dvije hiljade Turaka, još osjećaju zabrinutost.

To je posebno došlo do izražaja kada su tri islamska centra u Dresdenu upozorila na sve češće verbalne napade i diskriminiranje njihovih članova zajednice na javnim mjestima, posebno žena, kao i da su muslimani ovog grada ostali u šoku nakon izjave premijera Saksonije Stanislava Tilicha, koji pripada Kršćansko-demokratskoj stranci, da „islam ne pripada njegovoj pokrajini“.  

Povratak straha

Muslimani koji godinama borave u Dresdenu čine 50 posto ukupnog broja muslimana u ovom gradu, dok se preostalih 50 posto može podijeliti na dvije kategorije: studente koji su došli radi školovanja i tu borave samo privremeno i izbjeglice.

Sami Ibrahim, glasnogovornik Centra za kulturu i dijalog Marwa al-Sherbini, kaže da su demonstracije Pegide u Dresdenu ponovno vratile osjećaj straha i nesigurnosti među muslimane u tom gradu.

Istakao je kako su oni smatrali da do neprijateljske atmosfere više neće doći, pošto je odnos sa okruženjem dostigao pozitivnu fazu, nakon perioda koji je uslijedio poslije ubistva egipatske farmaceutkinje Marwe al-Sherbini, kojeg je počinio radikal krajnje desnice u drezdenskoj sudnici početkom jula 2009. godine.

Ibrahim smatra da „demonstracije Pegide zagađuju atmosferu, nakon čega se pojavljuju slučajevi napada na izbjeglice i grubost u svakodnevnom životu sa muslimanima. U školama kolege vrijeđaju muslimane, nazivajući ih teroristima i drugim neprimjerenim nazivima, zbog čega muslimani strahuju dok noću hodaju ulicama ovoga grada.

Centar Marwa al-Sherbini je zatvorio svoja vrata u danima održavanja Pegidinih protesta, kako bi se izbjeglo miješanje sa njihovim pristalicama.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Muslimani napuštaju Dresden zbog Pegide

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top