Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Zagreb: Otvorena izložba “Djetinjstvo u ratu, Sarajevo 1992. – 1995.”

Zagreb: Otvorena izložba “Djetinjstvo u ratu, Sarajevo 1992. – 1995.”

U Medijateci Francuskog instituta otvorena je izložba “Djetinjstvo u ratu, Sarajevo 1992. – 1995.” postavljena na otvorenju programa “Social Trauma and Resilience”, javlja Anadolu Agency (AA).

Zagrepčani će narednih nekoliko dana u gradskom centru na izlozima Medijateke Francuskog instituta imati priliku vidjeti izložbu koja predstavlja iskustvo sarajevske djece, sjećanja o odrastanju provedenom u opkoljenom Sarajevu od 1992. do 1995. godine.

Mario Mažić iz Inicijative za ljudska prava istaknuo je kako je četrdesetak izloženih fragmenata dio knjige Jasminka Halilovića “Djetinjstvo u ratu”.

“Radi se o knjizi koja je mapirala sjećanja djece u Sarajevu tijekom ratne opsade. Radi se o fragmentima sjećanja ili jednom mozaiku sjećanja ove djece”, kazao je Mažić.

Glavni dio izložbe čine kratke rečenice, zapisi iz dnevnika, fotografije i drugi dokumenti značajni za odrastanje u ratu.

Izložbu je uvodnim govorom, uz Mažića, otvorio Luc Levy, ravnatelj Francuskog instituta u Zagrebu

U Zagreb dolazi proslavljeni francuski etnolog i psiholog Boris Cyrulnik koji će sutra u okviru programa “Social Trauma and Resilience” održati predavanje na temu “Traumatično sjećanje i koncept otpornosti”, nakon čega će u Medijateci biti organizirana panel rasprava te prikazan film “Dubina dva”.

Trećeg dana programa, 20. travnja, na panel raspravi “Društvena trauma u književnosti” govorit će spisatelji Ivica Đikić, Ivana Bodrožić, Barbara Matejčić i Seid Serdarević iz Frakture.

Riječ je o nizu događaja koji će tematizirati ratnu traumu na individualnom i na kolektivnom nivou.

Projekt “Djetinjstvo u ratu” zaživio je 2013. u obliku knjige koja donosi priče generacija odraslih u ratu i Muzeja ratnog djetinjstva koji je otvoren u Sarajevu u siječnju 2017. godine.

Program “Social Trauma and Resilience” organiziraju Inicijativa mladih za ljudska prava, Francuski institut u Zagrebu, Zagreb Film Festival, Sarajevo Film Festival i nakladnička kuća Fraktura.

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top