Vijesti iz svijeta

U Istanbulu postavljena umjetnička instalacija “Majčina marama”

Umjetnička instalacija "Majčina marama" prvi put je postavljena prošle godine u Potočarima na obilježavanju godišnjice genocida.

U okviru obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, u Istanubulu je u srijedu postavljena inspirativna umjetnička instalacija “Majčina marama”. Prigodnim programom u organizaciji istanbulske općine Bagcilar i uz podršku Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) u ovoj istanbulskoj općini upriličen je prigodan program na kojem je odana počast žrtvama genocida u Srebrenici.

U općini Bagcilar otvorena je i izložba fotografija “Marame sjećanja” i “Memento”, a programu su prisustvovali načelnik općine Abdullah Ozdemir, ambasador BiH u Turskoj Adis Alagić, zamjenik predsjednika TIKA-e Mahmut Cevik, konzulica BiH u Istanbulu Enisa Komar, direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić, majke Srebrenice, zvanice i građani Istanbula.

– Proklinjemo one koji su nanijeli veliku bol usred Evrope i osuđujemo one koji to opravdavaju. Potrebno je učiti iz ove velike patnje – rekao je tokom obraćanja načelnik općine Bagcilar Abdullah Ozdemir.

Govoreći o tome kako se Srebrenica nikad ne smije zaboraviti, Ozdemir je dodao:

– Znamo dobro da su naše majke dale veliku borbu i ta borba je dala rezultata na najvećim evropskim sudovima. Želimo kazati da smo bili i da ostajemo partneri u ovoj borbi kako bismo spriječili da se više nikad ne ponovi genocid kako u regiji, tako i u cijelom svijetu- poručio je.

Umjetnička instalacija “Majčina marama” prvi put je postavljena prošle godine u Potočarima na obilježavanju godišnjice genocida.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button