Kultura i tradicija

Hrvatska: Filmom “Djeca sa CNN-a” otvoreni „Dani bosanskohercegovačke kulture“

U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine u saradnji s Udruženjem Kreativna de Kultura otvorena je manifestacija Dani bosanskohercegovačke kulture.

Manifestacija Dani bosanskohercegovačke kulture ove godine održava se po 14. put, a u okviru sedmodnevnog programa tradicionalno se prikazuju igrani, dokumentarni i animirani filmovi nastali u produkciji ili koprodukciji bosanskohercegovačke kinematografije, kao i ostvarenja iz scenske, likovne i muzičke umjetnosti.

Svečano otvorenje održano je u Maloj dvorani KD “Vatroslava Lisinskog“ na kojem je prikazan film “Djeca CNN-a” redateljice Aide Bukvić, koja je sudjelovala na otvorenju.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Armin Hodžić naglasio je kako je u proteklih 14 godina kroz ovaj projekt prošlo sve najbolje od bosanskohercegovačke kulture, uključujući sevdah, kinematografiju, književnost i umjetnost.

-Ovaj projekt jedan je od najvećih ambasadora Bosne i Hercegovine u cjelini ovdje u Hrvatskoj, projekt koji spaja ljude i drži budnim interes za  bosanskohercegovačku kulturu – poručio je Hodžić.

Posebno se zahvalio na podršci ovom projektu Turskoj organizaciji za saradnju i koordinaciju (TIKA) .

– Podrška TIKA-e nam je omogućila da ovaj projekt nadraste granice Grada Zagreba i u dvije godine svoj sadržaj pokaže i Sisku, Velikoj Gorici, Gunji, Rijeci, Puli, Dubrovniku i Samoboru – dodao je Hodžić.

Program je vodio glumac Tarik Filipović, a u publici su, uz brojne druge zvanice bili i predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske, Grada Zagreba, veleposlanstva BiH u Hrvatskoj, Anja Margetić, zamjenica gradonačelnice Sarajeva, te predstavnici bošnjačkih asocijacija u Hrvatskoj.

–  Sarajevo i Zagreb oduvijek su bila dva lica iste duše, tople prijateljske i tolerantne. Zato se radujem što Dani bosanskohercegovačke kulture kreću iz ove lijepe prijestolnice – rekla je Margetić.

Rediteljica filma “Djece sa CNN-a” naglasila je kako je film nastao u neovisnoj koprodukciji uz predanu saradnju glumaca i ostalih radnika.

– Ovaj film nastao je iz naše umjetničke i ljudske potrebe, obaveze i dužnosti da progovaramo o stvarima koje nas se tiču, o prošlosti, da njegujemo kulturu pamćenja i sjećanja da bi s dignitetom mogli živjeti u sadašnjosti i odgajati našu djecu za budućnost – izjavila je Bukvić.

Dani bosanskohercegovačke kulture održavaju se od 21. do 26. novembra 2022.godine.

U okviru programa, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembra, u prostorijama Kulturno-informativnog centra Bosne i Hercegovine u Zagrebu bit će upriličen svečani prijem, a završne večeri Dana bh. kulture, 26. novembra, u Pučkom otvorenom učilištu u Samoboru u suorganizaciji sa Vijećem bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije, održat će se Večer sevdaha, najavljuju organizatori.

Manifestacija se održava uz financijsku pomoć TIKA-e, a ulaz na sva događanja je besplatan.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button