Umjetnost

BiH: U Vijećnici otvorena izložba fotografija “Sarajevo Barcelona Light&Shade”

Izložba autora Ante Magzana biće otvorena do 24. novembra

U organizaciji Predstavništva Vlade Katalonije u jugoistočnoj Evropi, u sarajevskoj Vijećnici večeras je otvorena izložba fotografija “Sarajevo Barcelona Light&Shade” autora Ante Magzana, javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o crno-bijelim fotografijama dva grada, fotografskoj igri svjetla i sjene, chiaroscuru ljudi i arhitekture u kojima se iščitavaju lične karte gradova-prijatelja, čija posebna povezanost ove godine slavi tridesetu godišnjicu.

Autor, Anto Magzan, rođen je u Zenici, a živi i radi u Zagrebu. Od 2017. godine djeluje kao samostalni umjetnik te se paralelno posvećuje umjetničkoj, novinskoj i komercijalnoj fotografiji. Do sada je izlagao na devet samostalnih i više od pedeset skupnih izložbi.

Izložbom se zaokružuje godina prožeta saradnjom Katalonije i Bosne i Hercegovine, u kojoj je, između ostalog, potpisan ugovor o saradnji Kantona Sarajevo i Vlade Katalonije, a Grad Sarajevo je dodijelio titulu počasnog građanina poginulom katalonskom fotoreporteru Jordiju Pujol Puenteu.

Izložba je otvorena do 24. novembra 2022. godine, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i HKD Napredak Zagreb.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button