Književni kutakU Fokusu

Predstavljamo vam knjigu: 200 odgojnih iskustava roditelja i djece

Plovidba morem odgoja djece je maštom obojena, bajna i sjajna, sve dok ne udari o neki usputni hrid i izazove lom.Ili pak neki vanjski faktor poput olujnog vjetra ne donese buru.

U vremenu u kojem živimo, kažu ‘djeca se rađaju sa fakultetom’. Kako se nositi sa bićem koje ima fakultet kakvog do sada nigdje nismo mogli upisati, o kojem, prije upoznavanja tog najvoljenijeg nam stvorenja, nismo nigdje čuli?

Šta učiniti kada dijete učini ono što ni u najstrašnijim snovima ne bismo očekivali?

Moje dijete je ukralo. Moje dijete je slagalo. Prevarilo.

Moje dijete me osramotilo.

Moje dijete je neuredno, zaboravno i nemarno.

Moje dijete ne želi da spava u svojoj sobi.

Moje dijete ne voli našu rodbinu.

Moje dijete ne voli školu.

Kako da se postavim u datoj situaciji i riješim problem dugoročno?

Kako uspješno odgajati dijete?

Kako se postaviti onda kada stvari ne idu onako kako bismo mi, roditelji, željeli?

Ali, šta učiniti kada roditelji ne čine ono što bi djeca željela?

Odgovori na ova i još mnogo ovakvih pitanja skriveni su između korica knjige ‘200 odgojnih iskustava roditelja i djece’.

Pisana na jedinstven način, ova knjiga je poput veza iscrpljenih ruku, protkana raznim događajima kroz različite vremenske prilike.

Vođena dugogodišnjim iskustvom rada sa djecom, autorica je objedinila praktične primjere i osobna iskustva roditelja i djece, pomažući se knjigama edukacijskih stručnjaka.

Ovo nije knjiga koju ćete pročitati i sami osmišljati ispravan pristup odgoju djece, ovo je knjiga koja vam daje tačne smjernice kako to činiti.

Ovo je knjiga koja nas uči da prije uspješne komunikacije sa djecom, moramo naučiti razumjeti i saslušati dijete, ali ne samo koristeći čulo sluha, nego i sva druga čula.

Ovo je knjiga koja nam objašnjava da slušanje djeteta uključuje i pozorno praćenje djeteta dijalogom, interpretiranjem njegovih aktivnosti i igre.

Ovo je knjiga koja će dugoročno riješiti nesulgasice između roditelja i djece, dajući vam praktične savjete razumijevanja djeteta, ali i roditelja.

Ova knjiga objedinila je potrebe, mogućnosti i interese roditelja i djece.

Ovakva ukoričena iskustva roditelja i djece, nedostajala su muslimanskim porodicama na našim prostorima. Svaki prikaz krije mudrost koja nestrpljivo iščekuje svog vlasnika.

Ovo preneseno iskustvo roditelja i djece doživio sam kao skrivenu tajnu koja je potrebna roditeljima i djeci, da zajedno upotpune zadatak na ovome svijetu, u pokornosti Allahu dželle ša’nuhu.

Hoditi utabanim putevima mnogo je lakše nego krčiti ih sam, a ova knjiga je upravo to, nacrt i plan koji trebaš pratiti do konačnog cilja.

__________________________________

Knjigu autorice Amine Hadžić Jahić, po cijeni od 22KM, možete naručiti na broj telefona: 061 83 31 31

akos.ba

 

Povezani članci

Back to top button