Moja putovanja

Udurženje iz Düsseldorfa organizuje edukativna putovanja u BiH

Muslimanske organizacije na Zapadu nude sve više usluga koje nemaju klasični vjerski karakter. Ono što je počelo sa vjerskom edukacijom sada se proteže na mnoga područja društvenog života. Ponuda obuhvata socijalne usluge za starije članove zajednice, savjete o svim aspektima života i pomoć oko dženaze.

U sklopu poboljšanja rada povećane su ponude i kvalitet rada od izleta do edukativnih putovanja u druge države. Pored muslimanskih turoperatora, koji se prvenstveno fokusiraju na vjerska putovanja (organizacija hodočašća), edukativna putovanja se etabliraju kao inovativan oblik prijenosa znanja.

 

 

Islamische-zeitung razgovarale su sa Sejfuddinom Dizdarevićem iz Diseldorfskog muslimanskog udruženja (KDDM), koje organizuje edukativna putovanja.

Šta je KDDM?

Na pitanje šta je KDDM Dizdarević odgovara da je Krug diseldorfskih muslimana lokalno udruženje gotovo svih muslimanskih organizacija u Dizeldorfu.

“Mi nismo samo multinacionalni, između ostalih imamo pripadnike bosanskih, albanskih, turskih, arapskih, iranskih, afganistanskih, subsarskih muslimana koji se nalaze u Diseldorfu. Ali mi smo također multidenominacijski jer članovi pripadaju oba glavna muslimanska pravca: i suniti i šiiti. Poznati smo i van granica Diseldorfa zbog takozvanog KDDM kupa. To je narodni festival u Dizeldorfu, gdje imamo oko 10.000 posjetilaca, sa fudbalskim turnirom, scenskim programom, kulinarskom ponudom i informativnim štandovima za udruženja.

Za muslimane u Diseldorfu putovanja su način dolaska do nove društvene vrijednosti.

“Mi sebe vidimo kao pružaoca usluga civilnom društvu i razmišljali smo o tome koju ponudu možemo iskoristiti za generiranje dodatne vrijednosti za društvo. Putovanja su odličan način za to, a iskustvo potvrđuje naše pretpostavke. Nadalje, razmotrili smo koju destinaciju putovanja možemo koristiti za prenošenje određenih poruka. Odlučili smo se prvo fokusirati na Bosnu koja je uzbudljiva zemlja koja se nalazi u Evropi, ali ima većinsko muslimansko stanovništvo. Sa ovakvih putovanja se može naučiti mnoge lekcije za zajednički život u Njemačkoj.

Organizator je uspio u svojoj namjeri da privuče raznoliku populaciju na svoja putovanja kao i nemuslimane kako bi druženje bilo što korisnije.

“Učesnici edukativnih putovanja su veoma heterogeni, što smo i željeli. Dobna struktura je raznolika jer imamo učesnike od dvadesetogodišnjih studenata do penzionera. Učesnici također dolaze iz različitih vjerskih zajednica i učesnici na putovanju nisu samo muslimani. Budući da se krećemo u različitim kontekstima u urbanom društvu, mnogi nemuslimani su također dio turističke grupe”, dodaje Dizdarević.

Očekivanja organizatora su da će putnici proširiti svoje vidike i percepcije što bi trebalo olakšati njihov život u multikulturalnom njemačkom društvu.

“Nadamo se da će se vidici učesnika proširiti i da ćemo dati pozitivne povratne informacije za zajednički život u Njemačkoj. S obzirom na tešku historiju Balkana, to nije lahak zadatak, ali je upravo iz tog razloga uzbudljiv.

Dizdarević ističe da sljedeće edukativno putovanje u Bosnu će se održati sljedećeg maja i svi zainteresovani se pozivaju da se prijave na bildungsreise.kddm-online.de.(stav.ba)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button