Islamske teme

Kako doći do Tebe: Ja ne mogu ustrajati u zikru, izuzev uz Tvoju pomoć!

Siromašan sam, siromašan i jadan ako napustim dunjaluk a na njemu ne osjetim ono što je najljepše: tiho sašaptavanje s Tobom i Tvoju blizinu, ako te ne budem dozivao i molio Tvojim lijepim imenima i plemenitim svojstvima: A od Gospodara svoga oni će toga dana zaklonjeni biti. (el-Mutaffifin, 15)

Ah žalosti, kada mislim da idem putem koji me vodi Tebi, a zapravo ja se udaljavam od Tebe… Uzvišeni kaže: Ja idem mome Gospodaru, On će me uputiti. (es-Saffat, 99)

Siromašan sam, siromašan i jadan ako napustim dunjaluk a na njemu ne osjetim ono što je najljepše: tiho sašaptavanje s Tobom i Tvoju blizinu, ako te ne budem dozivao i molio Tvojim lijepim imenima i plemenitim svojstvima: A od Gospodara svoga oni će toga dana zaklonjeni biti. (el-Mutaffifin, 15)

Oni koji će na Sudnjem danu biti zaklonjeni, isti su oni koji su i na dunjaluku od Njega zaklonjeni. Oni ispravno ne rasuđuju i ne slijede prave standarde.Gospodaru moj, kada Te molim za uputu, onda sam svjestan da je najveća uputa spoznaja Tebe, vjerovanje u Tebe i tračak Tvoga svjetla što će moje srce obasjati…Kako ću sačuvati te kratke i rijetke trenutke u kojima moje srce bude obasjano Tvojom svjetlošću, u kome utonem u misli o Tebi? Kako da se oslobodim grijeha, grijeha koji me razara, koji pustoši moje srce i ruši sve ono što izgradim? Kada Te spomenem, moje srce postaje nježno, ali ja ne mogu ustrajati u zikru i spominjanju Tebe, izuzev uz Tvoju pomoć. Dok čitam Tvoju knjigu i utapam se u kazivanja o Tebi bliskim robovima, dok čitam Tvoja obećanja i Tvoje prijetnje, dunjaluk u mojim očima postaje sićušan, ali ubrzo me savlada nemarnost…

Sati budnosti i posvećenosti Tebi su postali najljepši trenuci moga života, te se bojim da umjesto da me Tebi približe ne budu dokaz protiv mene.Onaj ko osjeti pravo značenje Tvoje blizine kako može zaboraviti, kako se može opustiti i uživati u dunjaluku? Zapadam u očaj u trenucima nedaće, isto tako, opustim se u trenucima blagodati…
U iskušenjima Te dozivam a u radosti postajem obmanut… Ja nemam snage izdržati sam iskušenja, a isto tako moje srce ne može uvijek uživati u rahatluku života. Mogu li sebe, svoju dušu, svoje tijelo i svoje srce ispuniti božanskim značenjima, daleko od pretvaranja, licemjerstva? Kako da se priključim toj skupini ljudi, Tvojih odabranika koje si nazvao dobročiniteljima? Koje si uvrstio među Tebi bliske? Ti si otvorio vrata nebesa njihovim dovama, obasuo ih Svojom zaštitom i brigom, a od njih otklonio sve ono što je loše. Moja pokornost i robovanje Tebi otklanja od mene svaki višak moga ega, svaki višak moga Ja. Svaki put kada sam bio manji u svojim očima, osjetio sam da sam bliži Tebi.

Svaki put kada sam svjestan značenja svoje sedžde i kada se oslobodim obmane ovog svijeta, to mi otvori put čistote. Ali kako opstati u tome dok tragam za još više popularnosti i materije, kada sam zauzet kićenjem i uljepšavanjem za Tvoje robove? U trenucima živosti srca često razmišljam o drugim stvarima, razmišljam o dobrim Allahovim robovima, pa se pitam: Jesu li oni pretekli mene ili sam ja pretekao njih? Šta oni sada rade? Da li osjećaju ono što osjećam i ja? Da li je svjetlost duše talenat ili posebna blagodat?
U trenucima budnosti govorim sebi: Moram odabrati Allaha i put koji vodi Njemu, svojevoljno i s ljubavlju, prije nego ja budem odabran za smrt, bez moje želje i protiv moje volje.
Želim biti poput voljenog odsutnog koji dolazi svojoj porodici, a ne kao odbjegli rob, koga vezana vode njegovom vlasniku. Najbolji način da se čovjek sjeća Allaha jeste učenje Allahovih ajeta, spominjanje zikrova koje je spominjao i učio Allahov Poslanik, s.a.v.s., i učenje njegovih dova.


Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!
Autor: Selman el-Auda
Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Povezani članci

Back to top button