Za djecu i omladinu

12 fenomenalnih aktivnosti za djecu u kući: Besplatno i praktično

 U zavisnosti od toga šta od potrebnih rekvizita imate u kući, osmislite zabavu za djecu i igra može da počne!

1. Tobogan od kartonske kutije – a koliko ste ih samo bacili, ne znajućii da mogu ovako dobro da posluže? Ako je ipak u garaži pretekla neka veća kartonska kutija, iskoristite je! Nema jeftinije, a bolje zabave za mališane!

2. Badminton – Drveni štapići, plastični tanjiri i baloni. I zabava može da počne!

3. Za male umjetnike – ako je vaše dijete nježna, umjetnička duša, ovu zabavu će sigurno zavoliti. Veeeeeliki papir, tempere i pucketavi najlon je sve što vam je potrebno!


4. Učimo slova – ako je došlo vrijeme da počnete da učite slova, evo jednog načina da od toga napravite pravu zabavu. Umjesto da ih piše na papiru, neka vaše dijete crta slova u pjesku. To će mu sigurno duže držati pažnju…

5. Spiderman i mreža – prikupite sve sitne igračke koje imate u kući, napravite mrežu od izolir-trake na prolazu, a klinci neka pokušavaju da na drugu stranu sobe, kroz mrežu, probace igračke. Ako vole da se takmiče, a vi imate vremena, možete i da zapisujete rezultat! Ko izgubi, skuplja igračke s mamom!


6. Kokičava olimpijada – Postavite cilj i start na nekom mjestu u sobi, a prvi koji svoju kokicu, kroz slamčicu, otpuha do cilja, pobjeđuje!

7. Mini-kuglanje – Ovo je igra više omiljena dječacima. Poznata je njihova strast prema klikerima, a kad odrastu, prema kuglanju.

8. Vez – Ovo je već nešto složenija aktivnost. Ali ne previše – potražite postolje koje je “šuplje”, recimo stari stočić ili stolicu koji imaju samo noge i okvir, vreća, igle za pletenje i vunicu. Zabava je za malo veću djecu, razvija motoriku i vježba koncentraciju. A i ne želimo da dajemo igle maloj djeci, iako su one za pletenje tupe, za starije su sigurne.

9. Provlačenje – Ovu igru sam i sama poželjela da igram! Slika govori dovoljno, a vi samo pripremite mnooooogo kanapa.

10. Za najmlađe – kartonski dio rolne od ubrusa, vangla i raznobojne loptice su vam potrebni za ovu igru. Najmlađima će dugo držati pažnju, a nema nereda u kući.


11. Stari dobri šator – ne mora biti ovako profesionalno napravljen – nekoliko stolica i čaršaf će sigurno izmamiti osmjeh svakog djeteta :).

12. Još jedan predlog za najmlađe – igra je odlična jer razvija finu motoriku i angažuje male sive ćelije. Cediljka i slamčice su jedini potrebni rekviziti da bi vaše dijete uživalo i zabavljalo se.


Izvor: Zelena učionica

Povezani članci

Back to top button