Islamske temeU Fokusu

Vjerovjesnikova medicina: Liječenje glavobolje

Glavobolju prouzrokuje krv, sluz ili slezena …U slučaju hladne glavobolje postoje  neke metode, kao što je ušmrkivanje mošusa, korijandera i ćilibara. Pacijenta također treba nahraniti medom. Također mu treba davati tople klistire, kao i lijekove koji prouzrokuju toplotu. Pacijent treba izbjegavati pijenje hladne vode. Ako želi uzeti lijek koji će primorati na povraćanje, neka uzme pilulu od hikorija.

Ovu vrstu tretmana treba slijediti u slučaju svih hladnih oboljenja mozga, kao što su epilepsija, ukočenost, apopleksija, ukočenost lica, drhtavica, jednostrana glavobolja, slabost, koma, katarno istjecanje gnoja iz mozga.

Da bismo dobili pilulu od hikorija, potrebna je jedna drahma hikorija, jedna dramha bijelog Operkulina turpethuma, šestina drahma divljeg ladoleza i dva dijela Astragalus gummifer. Ova pilula treba biti posljednja stvar koju će pacijent uzeti na kraju dana.

Svako ko želi dobro zdravlje, mora izbjegavati pretjeranu toplotu ili hladnoću, jake vjetrove, dim i prašinu. Također ne bi smio previše plakati, čitati nešto ispisano sitnim slovima i previše naprezati oči prilikom pisanja. U svakom slučaju, čitanje štiva ispisanog malim slovima izoštava vid, ali ako to radimo umjereno.

Također treba izbjegavati gledanje u svijetleće objekte, sunce, kao i u sve što je sasvim bijelo ili sasvim crno.

Najbolje boja za oči je zelena. Enes prenosi da je Poslanikova, sallallahu alejhi ve sellem, omiljena boja bila zelena.

Allah, dželle šanuhu, kaže: “… i u zelena odijela od dibe i kadife oblačiti…“ (El-Kehf: 31)

Kaže se da će odjeća sirijskog naroda u Džennetu biti zelena. Ibn Abbas prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, volio sve što je zeleno, jer zelena boja poboljšava vid. Prema El-Buhariju, isto važi i za gledanje u vodu koja teče.

Izvor: Vjerovjesnikova medicina

Autor: Dželaluddin Abdurrahman es-Sujuti

Za Akos. ba izdvojila i pripremila: Amina B.

Povezani članci

Back to top button