Vijesti iz zemlje

Žrtve i svjedoci genocida oštro reagovali na izjavu Leposavića o negiranju genocida u Srebrenici

- Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" i Udruženje žrtava i svjedoka genocida podsjećaju da cijeli svijet zna da je u Srebrenici izvršen genocid

Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa” i Udruženje žrtava i svjedoka genocida oštro su reagovali povodom negiranja genocida u Srebrenici od strane ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimira Leposavića, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Svako ko negira genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine završit će na smetljištu historije. Genocid u Srebrenici je dokazan kroz niz sudskih presuda u kojima je više od 70 eminentnih, iskusnih međunarodnih sudija na osnovu dokaza potvrdilo da je u Srebrenici počinjen genocid”, navodi se u zajedničkom saopćenju.

Podsjećaju kako cijeli svijet zna da je u Srebrenici izvršen genocid.

“Za genocid u Srebrenici, počinjen nad Bošnjacima, zna cijela planeta od SAD, Japana, Australije… brojni naučnici, studenti svake godine dolaze kod nas ne da bi saznali, već da svoje znanje prošire živim svjedočenjima. Vama Leposaviću preporučujemo da prestanete sa vrijeđanjem i tražimo od Vas izvinjenje svima majkama koje su izgubile svoje najmilije u genocidu jula 1995. godine, u protivnom ćemo biti prisiljeni pokrenuti sudski postupak protiv Vas u svim zemljama EU koje su zakonom regulisale zabranu negiranja genocida”, stoji u saopćenju.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić je u petak, odgovarajući na poslanička pitanja u parlamentu Crne Gore, rekao da je spreman da prizna da je u Srebrenici učinjen zločin genocida kada se to i nedvosmisleno utvrdi.

Opozicione stranke i građanski aktivisti zatražili su ostavku ministra Leposavića.

Akos.ba

Povezani članci