Islamske temeU Fokusu

Vjera i sreća su međusobno povezane

Vjera je jedan od najjačih uzroka dunjalučke sreće i za spasa na budućem svijetu. Sreću možemo postići kroz naše obožavanje Allaha i kroz samu našu vjeru.

Težnja da se ostvari bliskost sa Allahom, dž.š., kroz pokornost Njemu i kroz ispunjenje naših vjerskih obaveza ulijeva radost u srce koje mora biti duhovno sposobno da to shvatiti.

1. Sreću možemo pronaći u obavljanju naših vjerskih dužnosti, kao i putem obavljanja dobrovoljnih ibadeta (obožavanja).

Allah kaže: “Onome ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život i doista ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili.”(Kur’an: Nahl: 97)

Poslanik, a.s., nas obavještava da je Allah, dž.š., rekao: “Moj rob Mi se ničim boljim ne može približiti mimo onoga što sam mu naredio (farzovi). Moj rob će Mi se neprestano pribiližavati nafilama (dobrovoljnim radnjama), sve dok ga ne zavolim.” (Buharija)
Kroz obožavanje možemo povećati Allahovu ljubav prema nama, a ako vas Allah voli onda se nemate čega bojati.

2. Sreću možemo pronaći i u sjećanju (spominjanju) Allaha, dž.š.

Allah kaže: “One koji vjeruju i čija se srca, kad se Allah spomene, smiruju – a srca se doista, kad se Allah spomene smiruju!” (Kur’an: Ra’d: 28)
Ibn el-Kajjim je napisao:
Prišao sam Ibn Tejmiji poslje sabah-namaza. Bio je zaokupiran zikrom (spominjanjem) Allaha, dž.š., sve dok sunce nije odskočilo visoko iznad glave. Nakon toga se okrenuo prema meni i rekao: “Ovo je moja jutarnja hrana. Ako je ne konzumiram ostanem bez snage taj dan.”
To su sati u kojima se on posvećivao isključivo Allahu, dž.š., iskreno Mu se obraćajući i tražeći oprost od Njega, okrećući se Njemu skrušeno i ponizno sve dok mu suze ne bi potekle iz očiju. Dakle, ovaj ibadet bi u potpunosti očistio njegovo srce, dušu i život, čime bi svaki djelić njegovog bića zadobio snagu i bio ojačan, a njegov um i srce bili osvježeni.

3. U Kur’anu možemo pronaći sreću

Allah kaže: “. Mi objavljujemo u Kur’anu ono što je lijek i milost vjernicima.” (Kur’an: Isra’ 82)
Zaista je Kur’an izvor iscjeljenja za bolove duše i tugu srca. On je čak i lijek za bolesti tijela.

4. Sreću možemo pronaći u obavljanju svih vrsta dobrih djela.

Allah kaže: “Čestiti će, sigurno, u Džennet, a grješnici, sigurno, u Džehennem.”(Kur’an: Infitâr: 13-14)
Neki komentatori kažu da se ovaj ajet odnosi na uživanja koje je Allah obećao pravednima na ovom svijetu i budućem svijetu, kao što je zlikovcima obećao kaznu. Neki od džennetskih efekata koja su pravednima obećana u ovom ajetu, odnose se na stanja srca a to su blagodati u obliku dobrote, duhovnog zadovoljstva, prosvjetljenje i sreća. Ti osjećaji mogu biti toliko duboki da je jedan od dobrih prethodnika rekao: “Ako stanovnici Dženneta uživaju poput mene, onda žive ugodnim životom.”
Isto tako, neki od otrovnih džehennemskih efekata koja su obećana zlikovcima u vidu učinaka koji ostavljaju trag na srce ogledaju se u crnilu njihovih života do te mjere da više ne mogu pronaći zadovoljstvo ili utjehu čak ni u bogatstvu koje posjeduju, niti u njihovim porodicama, niti u odmaranju, a ni u mladosti, niti u zdravlju.

5. Sreću možemo pronaći u molitvi (obavljanju namaza)

Nakon što je Poslanik, a.s., rekao Bilalu, r.a., da pozove na molitvu (prouči ezan) govoreći mu: “O Bilale, odmori nas namazom.” (Sunen Ebu Davuda i Musned imama Ahmeda)
Poslanik, a.s., je rekao: “Radost moga oka je u namazu” (Sunen En-Nesa’i i Musned imama Ahmeda)
Često osjetimo da kada razgovaramo s nekim ko nam je drag – čak u vezi dunjalučkih stvari – čini nas vrlo srećnim. A radost dok razgovaramo sa našim Gospodarom dok skrušeno obavljamo namaz, neuporediva je s tim…

Sreću možemo pronaći u spoznaji Allaha:

Kadaobožavatelj poznaje svoga Gospodara, on osjeća smiraj. On vidi Allahovo stvaranje i cjeni veličinu i Allahovih djela kojima je okružen i osjeća kako je On mnogo Milostiv i Mudar. Mi ne možemo vidjeti Gospodara našega, ali možemo vidjeti efekte Njegovih djela kroz koje On pokazuje Svoja imena i atribute.

To je razlog zašto je Poslanik, a.s., opisao radost u obožavanju riječima: “. … Da obožavaš Allaha kao da Ga vidiš, jer ako ti Njega ne vidiš, On tebe zaista vidi” (Sahih, Buhari i Muslim)

Kad onaj koji Ga obožava vidi rezultate Njegove moći i znanja u svijetu koji ga okružuje, on osjeća Allahovu blizinu. Poslanik, a.s., je rekao: “Okusio je slast vjere onaj ko je zadovoljan da mu je Allah Gospodar, islam vjera i Muhammed, a.s., Poslanik.” (Muslim)

Autor: Dr. Selman el-Auda
Izvor: islamtoday.net
Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić

Povezani članci

Provjerite također
Close