Islamske temeU Fokusu

Da li znate šta radi Kur’an prilikom smrti vjernika?

Nakon smrti vjernika, dok su njegova porodica i rodbina zauzeti oko pripremanja dženaze, pored njegove glave stane mladić izrazito lijepog lica.

Kada, oni koji su ga gasulili, pokrivaju njegove tijelo ćefinima, taj lijepi mladić smjesti se između ćefina i njegovih grudi. I nakon što se mejt zakopa i ljudi se vrate svojim kućama, u kabur dolaze dva meleka: Munker i Nekir. Oni prvo pokušaju odvojiti tog lijepog mladića od mejta, kako bi mogli početi sa poznatim ispitivanjem u kaburu.

Međutim, tada onaj lijepi mladić kaže: ”On je moj prijatelj, on je moj najbolji drug. Neću ga ostaviti, a da se ne upletem u njegov slučaj i spreman sam da prođem sva stanja kroz koja i on prolazi. Ako ste vi zaduženi da ga ispitujete, onda izvršite to čime ste zaduženi. Što se mene tiče, ja ga neću ostaviti dok ga ne uvedem u Džennet.”

Onda se lijepi mladić okrene prema mejtu i kaže mu: ”Ja sam Kur’an koji si učio, ponekad glasno, a ponekad tiho. Ne brini, jer nakon ispitivanja od strane Munkera i Nekira, za tebe više nema straha ni tuge.”

Kad se ispitivanje završi, lijepi mladić sa skupinom meleka pripremi mejtu svilenu postelju namirisanu džennetskim mošusom.
Allahu dragi, učini nas od onih koji stalno uče Kur’an i rade po njemu. Amin!

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

saff.ba

Povezani članci