Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Važnost čitanja u školskom uzrastu: Osnovci u posjeti biblioteci “Behram-beg”

Važnost čitanja u školskom uzrastu: Osnovci u posjeti biblioteci “Behram-beg”

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

JU Specijalna biblioteka “Behram-beg” u Tuzli 17. 10. 2018. godine organizirala je čas o važnosti čitanja u školskom uzrastu. Času su prisustvovali učenici VI-1 i VI-2 razreda Osnovne škole “Pazar” Tuzla. U uvodnom dijelu časa bilo je govora o radu same Biblioteke i budućim planovima. Jedna od najbolje primljenih namjera Biblioteke među školama jesu ove posjete Biblioteci, ali i posjete koje uposlenici Biblioteke imaju prema drugim institucijama (bibliotekama, fakultetima i raznim društvenim centrima).

Na času su učenici upoznati sa važnosti čitanja i pozicijom knjige u našem društvu. Oblikovanjem društvene svijesti na ovakav način jača se potreba i oplemenjuje naša kulturna stvarnost jer, u vremenu u kojem živimo, kultura saradnja među narodima i slično, izražena je dosta više nego ranije. Stoga, naša je dužnost da organiziramo ovakve časove i jačamo svijest kod naših najmlađih o čitanju i tome koje su prednosti društva koje čita.

JU Specijalna biblioteka Behram-beg

Na času, pored upoznavanja učenika sa čitanjem, ostvaren je pravi mali dijalog, gdje su se djeca nadovezilava na stihove onih pjesnika koje „susreću“ u svojim čitankama, dok je jedan mali dio časa posvećen dječijoj kreaciji. Naime, čas čitanja bio je i čas pisanja pa imamo jedan uvid u stihove naših najmlađih autora. Čas su svojim radom podržale Meliha Bijedić, nastavnica bosankog jezika i književnosti, Begajeta Hamzić, nastavnica matematike i nastavnica islamske vjeronauke Nedžmija Hadžić. Čas je održao uposlenik Biblioteke Sead Husić, koji je pjesnik.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top