Vijesti iz zemlje

UNIMR “Nino Ćatić” poziva domoljubive snage da baštinimo vrijednosti koje simboliziraju Hajra Ćatić i njen sin

Povodom smrti Hajre Ćatić, Udruženje novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić” izražava sućut njenoj porodici, prijateljima i suborcima u traganju i pronošenju istine o razmjerama zla i mržnje koji su doveli do zločina genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i okolini za šta su krive velikosrpske vojne i policijske snage zajedno sa svojim pomagačima.

Majka Nihada Nine Ćatića, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”, heroina jednog naroda i jedne zemlje, počasna članica našeg udruženja, život je posvetila traganju za istinom, ali i za posmrtnim ostacima svoga sina. Upravo činjenica da nije našla ovozemaljski smiraj, jer se nije ostvarila ta njena želja, neka bude podstrek svima nama koji se nalazimo s ove strane civilizacijske vododijelnice, gdje ne postoji mjesto za zlo prema drugačijima, da nastavimo njenim putem, svako na svoj način, i da istrajemo. To preuzimanje emaneta treba polučiti konstantno zahtijevanje od nadležnih institucija da aktivno i neprestano procesuiraju zločince i traže nestale. Osim toga, neumorno treba pozivati i poticati različite bosanskohercegovačke i međunarodne instance da daju doprinos trajnom podsjećanju na razmjere brutalnog zločina, na njegove žrtve, počinioce i negatore.

Tako će i UNIMR “Nino Ćatić” dati sve u našoj moći da kroz aspekte svoga djelovanja gaji sjećanje, kako na Hajru Ćatić, tako i na njenog sina koji je bio glas istine iz opkoljene Srebrenice i paradigma nemara prema tim upozoravajućim činjenicama koje tada mnogi svjetski moćnici nisu htjeli čuti. Uvjeravamo javnost da ćemo kreirati svoje aktivnosti i afirmirati svako medijsko djelovanje koje je na tragu životne misije, lika i djela Hajre i Nine Ćatića. Shodno tome, ono što u medijima i javnosti ima za cilj da, zbog nečasnih ciljeva ili neznanja, poremeti ili zamagli istinoljubive i domoljubive vrijednosti, prouzrokovat će naše reakcije.

Akos.ba

Povezani članci