Vijesti iz zemlje

Srebrenica: Dodijeljena novinarska nagrada “Nino Ćatić”

- Nagradu za radijski izvještaj dobio je Miralem Ovčina, za televizijski prilog Vahidin Mujagić, za pisani tekst Alma Arnautović, fotografiju Ahmet Bajrić Blicko, te za blog/vlog Anisa Mahmutović

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari večeras je dodijeljena po drugi put Novinarska nagrada “Nino Ćatić”, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizator dodjele nagrade je Udruženje “Biti novinar” iz Tuzle uz visoko pokroviteljstvo člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, generalno pokroviteljstvo federalnog Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i podršku Udruženja BH novinari, Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Udruženja “Žene Srebrenice”, Grada Tuzla te saglasnost Hajre Ćatić, majke Nine Ćatića.

Nagrade su dodijeljene u pet kategorija. Nagradu za radijski izvještaj dobio je Miralem Ovčina, za televizijski prilog Vahidin Mujagić, za pisani tekst Alma Arnautovic, za fotografiju Ahmet Bajrić Blicko, te za blog/vlog Anisa Mahmutović.

Dodijeljena su i tri specijalna priznanja.

Posthumno je dodijeljeno priznanje Kjašifu Smajloviću, novinaru “Oslobođenja” koji je ubijen u Zvorniku 1992. godine i prva je novinarska žrtva rata.

Specijalno priznanje je dodijeljeno i Melihi Škrijelj, novinarki FTV, za priču o dječaku Fahrudinu Muminoviću.

Ilustrator Admir Delić je takođe dobitnik specijalnog priznanja. Delić je široj javnosti poznat kao ilustrator koji kroz svoje ilustracije podsjeća na genocid u Srebrenici.

“Naša je dužnost da najmanje 11. jula budemo ovdje, a ako možemo i češće. Nismo ni slutili da će biti ovako kada smo pokrenuli inicijativu”, istakla je Emina Hodžić, predsjednica udruženja “Biti novinar”.

Dodjeli nagrade je prisustvovao i Nermin Ćatić, brat Nine Ćatića. Majka Hajra Ćatić zbog zdravstvenih problema nije prisustvovala dodjeli nagrade.

“Svima se zahvaljujem na podršci. Jako sam dirnut. Mama nije mogla doći zbog zdravstvenih razloga, ali se nadam da će naredne godine biti zajedno s nama svima”, rekao je Nermin Ćatić.

U programu dodjele Nagrade “Nino Čatić” djeca iz Srebrenice izvela su performans pod nazivom “Pismo majci”.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button