U FokusuVijesti iz zemlje

Nije uspjela naći kosti sina Nine: Preminula srebrenička majka Hajra Ćatić

- Ovu informaciju za AA potvrdila je Nura Begović, potpredsjednica Udruženja "Žene Srebrenice". Begović je kazala kako je Ćatić preminula u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” i srebrenička majka koja nije uspjela pronaći posmrtne ostatke sina Nihada, preminula je u utorak u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovu informaciju za AA potvrdila je Nura Begović, potpredsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”. Begović je kazala kako je Ćatić preminula u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu.

Ćatić je godinama tragala za posmrtnim ostacima sina Nihada Nine Ćatića, srebreničkog novinara koji je posljednji put viđen 11. jula 1995. nakon čega mu se gubi svaki trag.

Nihad Nino Ćatić bio je novinar iz Srebrenice. Njegovu riječ i glas pamtimo iz najdramatičnijih dana za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu. U ratno vrijeme, svakodnevno se javljao i informirao javnost o stradanju u ovom gradu.

Svakog 10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, simbolično na datum kada se novinar Nino Ćatić posljednji put javio iz Srebrenice u program Radio – televizije Bosne i Hercegovine, dodjeljuje se novinarska nagrada po njegovom imenu.

Ćamil Duraković o smrti Hajre Ćatić: Često je znala reći da bi je jedna sinova kost vratila u život
 
Bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković je, komentarišući vijest o smrti srebreničke majke Hajre Ćatić, poručio kako je otišla još jedna heroina koja je dala maksimalan doprinos u borbi za pravdu, javlja Anadolu Agency (AA).

Građane Bosne i Hercegovine, ali i šire, danas poslijepodne potresla je vijest o smrti Hajre Ćatić, srebreničke majke koja je preselila na bolji svijet bez da je uspjela pronaći posmrtne ostatke sina Nihada Nine Ćatića.

“Otišla je još jedna heroina. Nažalost, svjedoci smo da svako malo odlazi jedna naša majka, a to su žene koje su u proteklim godinama dale maksimalan doprinos u borbi za pravdu”, rekao je Duraković.

Naveo je kako je Hajra bila jako tiha i spokojna u borbi za pronalazak kostiju njenog sina Nine Ćatića, koji je poslao posljednji izvještaj iz Srebrenice.

“Ona je bila jedna od važnijih figura u procesu pronalaska nestalih i ubijenih u genocidu u Srebrenici. Ja se samo pitam da li ćemo mi kao društvo koje ostaje iza naših majki biti sposobni da se borimo na način na koji su one to radile”, rekao je Duraković.

Naglasio je kako je jako tužan što je na bolji svijet otišla a da nije dočekala da pronađe niti jednu kost svoga sina.

“Hajra je često govorila da bi je pronalazak jedne kosti njenog sina vratio u život. Nažalost, Hajru nije ništa vratilo u život. Želimo da joj Bog podari sve blagodati onog svijeta i mislim da ćemo kao Srebreničani, kao preživjele žrtve genocida, osjetiti veliki gubitak ove jako bitne osobe za postratni period u Srebrenici”, zaključio je Duraković.

Ministar Edin Ramić: Pogođeni smo tragičnom viješću o smrti Hajre Ćatić
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić oglasio se povodom smrti srebreničke majke Hajre Ćatić, poručivši kako je pogođen ovom tragičnom viješću, javlja Anadolu Agencuy (AA).

“Sve nas je pogodila tragična vijest o smrti Hajre Ćatić. Rahmet njenoj plemenitoj duši”, napisao je ministar Ramić na svom Facebook profilu.

Memorijalni centar Srebrenica: Naša je dužnost nastaviti tamo gdje je naša Hajra stala

Naša je dužnost nastaviti tamo gdje je naša Hajra stala, poručeno je iz Memorijalnog centra Potočari, u povodu smrti srebreničke majke Hajre Ćatić, koja je preminula danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Hajra Ćatić je svakog 11. u mjesecu više od 26 godina opominjala i napominjala svijet na genocid u Srebrenici. Nastavila je tamo gdje je stao njen sin, Nihad Nino Ćatić, hrabri reporter iz Srebrenice, posljednji glas koji je upozoravao na pad enklave i genocid u Srebrenici. Često je ponavljala svoju jedinu želju, ‘da imam njegov mezar i njegov nišan, izgleda da neću dočekati’. Tako je govorila jedna od najhrabrijih među nama, majka i predsjednica udruženja ‘Žene Srebrenice’, jednog od stubova borbe za istinu o genocidu u Srebrenici”, piše u saopćenju na Facebook stranici MC Srebrenica.

Iz Memorijalnog centra naglašavaju kako skoro 600 žena Srebrenice nisu za života dočekale da ukopaju svoje najbliže.

“Danas je na onaj svijet preselila naša Hajra Ćatić. Nije dočekala dženazu svog sina Nine Ćatića, ali je u 26 godina od genocida, na svakom svom koraku čuvala sjećanje na hrabrost ovog ratnog reportera iz Srebrenice, vjerno radeći na tome da druge podstiče da borba za istinu i pravdu ne može i ne smije prestati”, istaknuto je u saopćenju.

Uz imena Zumre Šehomerović, Hatidže Mehmedović, i brojnih drugih majki, žena, sestara i kćeri Srebrenice, sada je i njeno ime.

Memorijalni centar Srebrenica, uz svoju dužnost da istražuje i čuva istinu o genocidu u Srebrenici, ima i mandat da pamti i prenosi dalje priču o hrabrim ženama Srebrenice zahvaljujući kojima danas ova institucija stoji i postoji u dolini bijelih nišana u Potočarima.

Posljednje što joj je ostalo od sina Nine bila je njegova lična karta. Sina nije našla, a posljednje tragove sjećanja povjerila je na čuvanje Memorijalnom centru. Naša je dužnost da mi nastavimo tamo gdje je Hajra stala, samo tako se njena priča ne završava sa njenim odlaskom. ‘Za ovaj trenutak, spremajte se'”, zaključeno je u saopćenju.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button