Vijesti iz zemlje

UNIMR „Nino Ćatić“: Nagrađivanjem Tromp indirektno se udruženja žrtava označava kao nedovoljno informisane ili zlonamjerne

Udruženje novinara i medijskih radnika „Nino Ćatić“ osuđuje istrajnost Skupštine Kantona Sarajevo da ne preispita i poništi vlastitu odluku o dodjeli priznanja Nevenki Tromp „Počasna građanka KS“ za 2022. godinu.

Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe”, “Majke Srebrenice”, “Žena Podrinja”, “Žene Srebrenice” i “Žrtava i svjedoka genocida” su prethodno pozivale Skupštinu KS da odustane od dodjele priznanja. Upravo ovi pozivi govore koliko je nagrađivanje Tromp ponižavanje njihove žrtve.

Tromp je učestvovala u kreiranju sramnog izvještaja Holandskog instituta za ratnu dоkumеntaciјu (NIOD) i nikada nije povukla svoj potpis sa njega, kako su to uradili drugi koautori, iako je Izvještaj jedan od osnovnih dokumenata koje su koristili negatori učešća Srbije u agresiji na BiH. Kako je Tromp ostala dosljedna Izvještaju, i Skupština KS je, i pored svih apela žrtava, ostala pri svom potpisu na priznanju za nju.

Ovakvim i sličnim neprimjerenim odnosom prema osjećajima i iskustvima žrtava, nazire se jedna posve neočekivana stvarnost u kojoj žrtve agresije, genocida i ostalih zločina, moraju strepiti i od postupaka struktura koje se deklarišu kao prodržavne. Indirektno se ova časna udruženja označava kao nedovoljno informisane ili zlonamjerne, pa se zanemaruju njihovi stavovi i saznanja stečena kroz decenije praćenja istraživanja zločina i procesa traganja za pravdom. Istovremeno, političke organizacije sa sjedištem u Sarajevu, odaju počast aktivnim članovima presuđenog udruženog zločinačkog poduhvata u Hercegovini.

Zahtjev udruženja žrtava je podržalo još 11 udruženja branitelja. Ni molbe ovog širokog patriotskog fronta nisu bile dovoljne da Skupština KS prizna i ispravi svoju grešku. UNIMR „Nino Ćatić“ se pridružuje stavovima i zahtjevima ovih udruženja, kao i desecima hiljada domoljuba ogorčenih dodjelom priznanja.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button