Vijesti iz zemlje

UNIMR “Nino Ćatić” će predložiti Univerzitetu u Novom Sadu da uspostave spomen na svog studenta, srebreničkog novinara Ninu Ćatića

Posljednja upozorenja da će se Srebrenici desiti katastrofa i apeli da se ovoj “zaštićenoj zoni” Ujedinjenih nacija pomogne, uputio je 10. jula 1995. godine novinar i spisatelj iz ovog grada Nihad Nino Ćatić.

U spomen na ovog istinskog domoljuba, Udruženje novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić” podsjeća javnost da je Nihad Nino Ćatić do posljednjih trenutaka svog života bio posvećen širenju istine. Činjenice o Srebrenici, od 1992. do 1995. godine, tada su možda nekome bile teško pojmljive, ali ih je on nepokolebljivo iznosio. Iz njegovog djelovanja potrebno je izvući i pouku da su objektivnost i istinoljubivost neprolazne, pozitivne, općecivilizacijske kategorije od kojih ne treba odustajati čak i u najtežim uslovima, poput neprijateljskog okruženja.

Zbog svog historijskog doprinosa širenju istine o Srebrenici, koje je trajalo od početka napada na ovaj grad pa sve do njegovog pada, UNIMR “Nino Ćatić” će predložiti Univerzitetu u Novom Sadu, odnosno Filozofskom fakultetu – gdje je Nihad Nino Ćatić studirao novinarstvo, da na određen i primjeren način odaju počast i uspostave institut sjećanja na svog studenta. Ne želimo vjerovati da će naš prijedlog biti odbijen jer ne postoji razlog da ova visokoškolska ustanova ne bude ponosna što je njihov student bio glas istine koji je dolazio iz Srebrenice.

Nakon što su snage ratnog zločinca Ratka Mladića, ali i pripadnici drugih zločinačkih formacija, ušle u Srebrenicu, Nihad Nino Ćatić je krenuo prema slobodnoj teritoriji pod kontrolom legalnih vlasti Republike Bosne i Hercegovine. Tamo nije uspio doći. U Srebrenici i okolini počinjen je genocid nad Bošnjacima. Majka Hajra Ćatić još uvijek traga za posmrtnim ostacima svoga sina Nihada.

Sadržaj posljednjeg izvještaja kojeg je Nihad Nino Ćatić poslao 10. jula 1995. godine putem radio amatera: Srebrenica se pretvara u najveću klaonicu. Poginuli i ranjeni neprestano se dovlače u bolnicu. Nemoguće je opisati. Svake sekunde po tri smrtonosna projektila padne na ovaj grad. U bolnicu je trenutno dovezeno 17 poginulih, 57 teže i lakše ranjenih. Da li iko u svijetu može doći da vidi tragediju koja se dešava Srebrenici i njenim stanovnicima? Ovo je nečuven zločin koji se izvodi nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice. Populacija u ovom gradu nestaje. Da li iza svega stoji Akaši, Butros Gali ili neko drugi, bojim se da za Srebrenicu neće više biti bitno.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button