Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > UN: U Idlibu od 29. aprila poginuo 231 civil, od čega 69 žena i 81 dijete

UN: U Idlibu od 29. aprila poginuo 231 civil, od čega 69 žena i 81 dijete

Stephane Dujarric, glasnogovornik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonio Guterresa, izjavio je da je UN zabrinut zbog porasta žestokih oružanih sukoba na sjeverozapadu Sirije od aprila ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

“UN stoga poziva sve strane u sukobu da se strogo pridržavaju sporazuma o prekidu vatre koji su prošlog septembra postigli Rusija i Turska”, kazao je Dujarric na konferenciji za medije u New Yorku.

Dodao je da je UN posebno zabrinut zbog humanitarne krize na sjeveru Hame i na jugu Idliba, podsjetivši da je na tom području od 29. aprila poginuo 231 civil, od čega 69 žena i 81 dijete.

Istakao je također da je preko 300 hiljada civila s tog područja moralo da potraži utočište u kampovima blizu granice s Turskom.

Apelovao je na sve strane da poštuju međunarodno pravo i da ni u kojem slučaju ne ugrožavaju civile.

Uz posredstvo Turske i Rusije u Sočiju 17. septembra 2018. postignut je dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile. Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top