Vijesti iz zemlje

Solidarnost sa ženama i djevojkama u Turkiye i Siriji: U BiH do kraja mjeseca akcija prikupljanja higijenskih paketa

Cilj je prikupiti što više osnovnih higijenskih paketa za žene i djevojke koje su ostale bez svojih domova te im bar na kratko izmamiti osmijeh i ublažiti patnju, a set bi trebao sadržavati: sapun, šampon, gel za tuširanje, vlažne maramice, uloške...

Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine početkom marta pokrenuo je kampanju “Niste same” za žene i djevojke u Turkiye i Siriji.

Cilj je prikupiti što više osnovnih higijenskih paketa za žene i djevojke koje su ostale bez svojih domova nakon razornih zemljotresa početkom februara, te im bar na kratko izmamiti osmijeh i ublažiti patnju, javlja Anadolija.

Set bi trebao sadržavati: sapun, šampon, gel za tuširanje, vlažne maramice, uloške, četkicu i pastu za zube, dezedorans u stiku, labelo, noktaricu i štapiće za uši.

“Akcija je pokrenuta početkom marta, a traje cijeli mjesec. Cilj je prikupiti što više higijenskih paketa koji će se kasnije distribuirati ženama i djevojkama u Turskoj i Siriji. Ono što možemo da uradimo jeste da zapakujemo paketić koji u prosjeku košta oko 25 konvertibilnih maraka. Paket treba da sadrži sapun, šampon, gel za tuširanje, vlažne maramice, kremu za ruke i tijelo, štapiće za uši…Dakle, neke osnovne stvari koje su svakodnevno potrebne ženama”, kazala je Indira Kriještorac, glasnogovornica Crvenog križa Federacije BiH. ​​​​​​​

Naglasila je da je potrebno da svi proizvodi budu zapakovani u kutiju, koja se ukrašava na neki način.

“Možete da napišete i neku poruku podrške. Pakete do kraja marta možete ostaviti u svim lokalnim organizacijama Crvenog križa u Federaciji Bosne i Hercegovine. Veliki broj organizacija je uključen u ovu akciju i šalje nam svoje fotografije. Ima mnogo ljudi koji kupuju ove stvari i donesu u organizacije gdje pakuju naši volonteri ili daju novac pa mi kupimo. Veseli me da se uključio i veliki broj osnovnih škola. Mnogo osnovaca je pakovalo ove paketiće. Posjetili smo Prvu osnovnu školu na Ilidži. Uključilo se i mnogo firmi iz naše zemlje. Podržala nas je i Ambasada Francuske”, istakla je Kriještorac za Anadoliju.

Uputili su apel na sve kompanije i privredne subjekte, ali i pojedince koji su u mogućnosti da se priključe kampanji kako bi podrška stigla do što većeg broja žena i djevojaka.

“Velika je ta ženska solidarnost, ali ima i mnogo muškaraca koji su kupovali poklone”, pojasnila je Kriještorac.

Ekipa Crvenog križa Federacije BiH ranije je posjetila mjesta pogođena zemljotresima u Turkiye.

“Vidjeli smo mnogo žena i djevojaka koje žive u šatorima. To je trenutno njihov dom. Barem na trenutak želimo izmamiti njihov osmijeh. U paketu su potrepštine koje se troše vrlo brzo, koriste se svakodnevno, ali pokrenuli smo akciju kako bismo obradovali te žene barem na kratko”, kazala je Kriještorac.

Podsjetila je da je turski narod uvijek bio uz građane Bosne i Hercegovine kada im je pomoć bila potrebna.

“Građani Turske i Bosne i Hercegovine su solidarni jedni s drugima. Mi smo dio Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca stoga je nama ovo prirodno, da na neki način pokušamo ljudima olakšati u ovim teškim trenucima”, dodala je Kriještorac.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button