Uncategorized

U Sarajevu održana promocija historijskog romana “Dugo svi­tanje” prof. Hal­ida Kadrića

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu u četvrtak je održana promocija knjige “Dugo svi­tanje” književnika prof. Hal­ida Kadrića u povodu trećeg izdanje ovog historijskog romana, javlja Anadolu Agency (AA).

O romanu su na promociji govorili predsjednik BZK “Preporod” Sanjin Kodrić, profesorica književnosti Ena Begović-Sokolija i urednik izdanja Elvir Resić.

Pro­mo­tori su disku­to­vali o sadržaju knjige koja obuh­vata ogro­man broj aut­en­tičnih doku­me­nata koji se mogu naći i u his­tori­jskim, sociološkim, panoram­skim, mono­graf­skim, ili naučnim biograf­skim i auto­bi­ograf­skim dje­lima.

Autor Kadrić je istakao da činjenica da je ovo treće izdanje njegove knjige govori da ovaj historijski roman i dalje privlači veliku pažnju javnosti i čitaoca.

“Knjiga se čita bez obzira što je tako obimna, čitaoci rado prate svoju prošlost i željni su saznanja o tom vremenu, to je i razlog što se knjiga stalno i često izdaje i što jednostavno nalazi put bolje i lakše nego što sam uopšte ikad i pomislio da će biti. Naravno, to mi drago tim prije što je ta knjiga puna istine. To je ustvari literarna hronika državne, nacionalne i porodične povijesti cijelog jednog stoljeća i sama ta činjenica je dovoljno privlačna čitaocima da se odazivaju i da traže knjigu i da je čitaju”, rekao je bh. književnik.

Izjavio je da je prije nego što je i počeo pisati ovu knjigu mnogo istraživao i analizirao kako bi na kraju uspio sročiti jedno sveukupno i kompletno djelo koje govori o ključnim historijskim događajima.

“Ja sam prije nego sam počeo pisati knjigu, prije deset godina, dugo vremena proveo po arhivima, institutima, bibliotekama, tražeći izvore, i poznate i nepoznate, tako da sam pokušao napraviti jedan mozaik tih značajnih događaja i da vidim koliko su ti događaji utjecali na historijske ličnosti i koliko su opet historijske ličnosti utjecale na historijske tokove”, kazao je Kadrić.

Promociji knjige su prisustvovale brojne ugledne ličnosti iz svijeta kulture, obrazovanja, politike i javnog života Bosne i Hercegovine kao i veliki broj građana.

Knjigu “Dugo svi­tanje” je moguće čitati kao his­tori­jski roman. Među­tim, to je roman o stvarnim događa­jima. Na pripremi romana, koji je izašao iz štampe 2010. godine autor je radio punih 12 god­ina.

Radi se o jedin­stvenom djelu od oko dvije i po hil­jade stran­ica, u kojem nije izostavl­jen nijedan važniji događaj ili ličnost u 20. vijeku. Knjiga sadrži četiri toma: u prvom je obrađen aus­trougarski period do 1918., u dru­gom Kral­jev­ina Jugoslav­ija, u trećem život u SFRJ a u četvr­tom pri­jer­atno i vri­jeme iza posljed­njeg rata u BiH.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button