Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Ultramaratonci iz Vukovara stigli u Potočare: Poruka mira, tolerancije i dobrosusjedskih odnosa

Ultramaratonci iz Vukovara stigli u Potočare: Poruka mira, tolerancije i dobrosusjedskih odnosa

– Osmi ultramaraton Vukovar – Srebrenica ima za cilj povezati tragediju ova dva grada devedesetih godina prošlog stoljeća
Pet ultramaratonaca, koji su prije pet dana krenuli iz Memorijalnog centra Ovčara pored Vukovara put Srebrenice, stigli su u poslijepodnevnim satima u Potočare, javlja Anadolu Agency (AA).

Osmi ultramaraton Vukovar – Srebrenica ima za cilj povezati tragediju ova dva grada devedesetih godina prošlog stoljeća.

Maraton, tokom kojeg su ultramaratonci u pet etapa pretrčali 227 kilometara, organizovalo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ-a) u suradnji s Udruženjem Bošnjaka veterana Domovinskog rata Hrvatske.

Etape su: Vukovar/Ovčara – Vinkovci – Brčko – Janja – Zvornik – Srebrenica/Potočari.
Ove godine u Ultramaratonu učestvovali su Dražen Ćućić, Zmago Horvat, Robert Kasumović, Elvir Rakipović i Duško Štrbac.

“Ovaj ultramaraton trčim od prve godine, odnosno ovo mi je osmi put. Teže mi je ovdje dati izjavu nego istrčati maraton jer znamo šta se desilo u Srebrenici. Mi kao trkači nosimo poruku mira, tolerancije, ljubavi, dobrosusjedskih odnosa. Želimo se pokloniti svim nevinim žrtvama stradalim u proteklom ratu”, rekao je Elvir Rakipović nakon dolaska u Memorijalni centar u Potočarima.

Tokom prva tri dana ultramaratona, kako je kazao, imali su ekstremno visoke temperature.

“Gotovo da smo padali u nesvijest. Trojica nisu uspjela istrčati sve dionice ali ova dva dana vrijeme je poslužilo i danas nam je odgovarala ova kiša. To je dar s neba”, pojasnio je Rakipović.

Ultramaratoncima iz Vukovara u Zvorniku se pridružio 19-godišnji Mensur Velić iz Bratunca. On je šesti trkač koji je danas sa pet ultramaratonaca iz Vukovara ušao u Potočare.

“Godinama trčim ovaj ultramaraton. Ovo mi je prvi put da se odlučim da trčim iz Zvornika – 45 kilometara. Sad tek vidim kako je mojim prijateljima koji su došli iz Vukovara, prešli su toliki put”, pojasnio je Velić.

Ekrem Bećirović, voditelj Osmog ultramaratona Vukovar – Srebrenica, poručio je da su vezali Vukovar i Srebrenicu kao dva simbola stradanja.

“Ovaj put je dugačak 227 kilometara, u pet etapa. Imali smo ekstremno vrijeme, volju i cilj je postignut. Ovo su ljudi koji imaju izvanrednu volju i snagu. Ukupno je trajao pet dana i u prosjeku svaki dan se trčalo oko 46 kilometara”, rekao je Bećirović.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top