DuhovnostIslamske teme

Uloga šejtana u raspirivanju mržnje i neprijateljstva

”Dovoljno je muslimanu zla da prezire i omalovažava svoga brata muslimana….” (Muslim)

Autor: Dr. Salah Budejr / Preveo i sažeo: Amir Durmić

Džabir r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: ”Uistinu je šejtan izgubio svaku nadu da će na Arapskom poluotoku biti obožavan od strane onih koji obavljaju namaz, ali nije izgubio nadu u to da će ih zavaditi i ubaciti neprijateljstvo među njih.” (Muslim).

U drugom hadisu kojeg također prenosi Džabir r.a., navodi se da je Poslanik s.a.v.s. rekao: ”Iblis postavi svoj prijestol na vodu, a potom pošalje svoje vojnike. Najbliži između njih mu bude onaj koji napravi najveću smutnju. Jedan od njih dođe i kaže mu: ‘Učinio sam to i to…’, a on mu odgovori: ‘Ništa ti nisi napravio!’ Potom mu dođe drugi i kaže: ‘Opsjedao sam čovjeka sve dok ga nisam rastavio od njegove supruge.’ Iblis ovakvog približi sebi i kaže mu: ‘Divan li si ti!” (Muslim)

Esma bintu Jezid el-Ensarijje prenosi da je Poslanik s.a.v.s. rekao: ”Hoćete li da vas obavijestim o tome ko je najbolji a ko najgori među vama?’ ‘Svakako’, rekoše oni. Poslanik s.a.v.s tada reče: ‘Najbolji među vama su oni koje kada drugi ugledaju, odmah spomenu Uzvišenog Allaha’, a najgori među vama su oni koji unose razdor među one koji se vole, oni koji prenose tuđe riječi s ciljem da zavade druge i oni koji potvaraju nevine, čiste i kreposne muslimane, optužujući ih za sve ono što je ružno i nemoralno.” (Ahmed)

Kako vidimo, jedna od osnovnih zadaća prokletog šejtana kojoj se u potpunosti predao, jeste ubacivanje mržnje i netrpeljivosti među muslimane općenito, a posebno među neke kategorije među njima, kao što su u ovom slučaju bračni drugovi. Razjedinjavanje muslimanskih safova, primarni je cilj ovog prokletnika. Kako bi naši safovi bili čvrsti i postojani, i kako bi naša zajednica disala jednim plućima, potrebno je prije svega praktično primijeniti veličanstveni kur’anski imperativ koji glasi: ”Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!” (Ali Imran, 103)

Nažalost, muslimani su danas u globalu vrlo daleko od dosljedne primjene ovog i sličnih šerijatskih tekstova koji naređuju jedinstvo i slogu a strogo zabranjuju rascjepkanost i partijašenje. Skoro svakodnevno smo kroz različite medije u prilici gledati razne ”međumuslimaske” dijaloge i debate koje obiluju međusobnim omalovažavanjem i vrijeđanjem, a nerijetko i otvorenom mržnjom i proklinjanjem, što samo produbljuje ionako duboke rane na tijelu islamskog ummeta. Obaveza je svih muslimana da se klone ovakvih i sličnih rasprava koje ne vode nikakvom dobru, te da se vraćanjem na temelje na kojima počiva naša vjera islam, opet ujedine i postanu kao jedno tijelo u kojem kuca jedno srce. Moramo uvijek imati na umu da je, zastrašivanje, vrijeđanje, ponižavanje i omalovažavanje bilo kojeg muslimana jedan od najvećih grijeha i najgnusnijih zločina.

”Muslimanu nije dozvoljeno da zastrašuje drugog muslimana.” (Ebu Davud).(saff.ba)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button