Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Ukoliko želite da pronađete Allaha “izgubite” sebe na sedždi

Ukoliko želite da pronađete Allaha “izgubite” sebe na sedždi

Jedan od najvećih izazova za mene tokom ramazana, a i izvan njega, jeste učenje dove. Konkretnije, šta učiti na sedždi

Tokom sedžde smo najbliže Allahu.
Poslanik, s.a.v.s., je rekao: Poslanik, s.a.v.s., je rekao:

أَقْرَبُ مَا يَكُونُ الْعَبْدُ مِنْ رَبِّهِ وَهُوَ سَاجِدٌ

Rob je najbliži Allahu kada je na sedždi. (Muslim)

To je mali period poniznosti Njemu, sa čelom spuštenim na zemlju, tokom kojeg očitujete Allahu- أسلمت — Pokoravam se. Kao po defaultu u posljednjih deset dana ramazana učim dovu koju prenosi Aiša, r.a.:
Aiša, r.a. je upitala: Allahov Poslaniče, kada bih znala kada je Lejletul kadr šta bih učila.“ Tada joj je Poslanik, s.a.v.s., rekao: Reci: اَللَّهُمَّ اِنَّكَ عَفُوٌّ ، تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي -Allahu moj, Ti zaista praštaš, voliš oprost, pa nam op­rosti. (et-Tirmizi, Ibn Madže, hadis sahih, Silsiletu Sahihe 3337. Albani)

Ali, šta mogu to Allaha moliti u ovom privremenom stanju? Bojim se da ću toliko toga propustiti. Onda je imam na teravih- namazu uoči 27. noći ramazana proučio slijedeće:

وَلَمَّا جَاءَ مُوسَىٰ لِمِيقَاتِنَا وَكَلَّمَهُ رَبُّهُ قَالَ رَبِّ أَرِنِي أَنظُرْ إِلَيْكَ ۚ قَالَ لَن تَرَانِي وَلَٰكِنِ انظُرْ إِلَى الْجَبَلِ فَإِنِ اسْتَقَرَّ مَكَانَهُ فَسَوْفَ تَرَانِي ۚ فَلَمَّا تَجَلَّىٰ رَبُّهُ لِلْجَبَلِ جَعَلَهُ دَكًّا وَخَرَّ مُوسَىٰ صَعِقًا ۚ فَلَمَّا أَفَاقَ قَالَ سُبْحَانَكَ تُبْتُ إِلَيْكَ وَأَنَا أَوَّلُ الْمُؤْمِنِينَ

I kad Nam Musa dođe u određeno vrijeme, i kada mu Gospodar njegov progovori, on reče: “Gospodaru moj, ukaži mi se da Te vidim!” – “Ne možeš Me vidjeti” – reče – “ali pogledaj u ono brdo, pa ako ono ostane na svom mjestu, vidjećeš Me!” I kad se Gospodar njegov onome brdu otkri, On ga sa zemljom sravni, a Musa se onesviješćen strovali. Čim se osvijesti, reče: “Hvaljen neka si! Kajem Ti se, ja sam vjernik prvi! (El-A’raf, 143)

Ovdje je opisan susret Musa’a, a.s., sa Allahom, Koji govori sa njim. Musa je gotovo kao dijete bojažljivo upitao Allaha: “Gospodaru moj, ukaži mi se da Te vidim!” Nakon što sam ovo čula ostala sam zapanjena. Musa’u, a.s.. je podarena mogućnost da razgovara sa Allahom, a ipak, kao ljudsko biće, on je tražio više. On je tražio mogućnost da Ga vidi.
I ja također želim da vidim Allaha.
I nakon što smo se nakon proučenog ajeta spustili na sedždu to je bilo upravo ono što sam dovila.

Slušajte Kur’an koji se uči. Neka na vas ajeti koji se uče utječu i preplave i utonite u njihovu dubinu koja će predstavljati moćnu inspiraciju. Gotovo na svakoj stranici Kur’ana nalazi se dova ili ajet od kojeg možete napraviti dovu. Potražite ih. Ugradite ih u svoje svakodnevne dove i dozvolite im da utječu na vas dovoljno da kada ste na sedžidi budete u Allahovoj blizini, tražite od Njega da vam podari ono što ste upravo otkrili da želite iz ovih ajeta, ovih čuda. Neka se vaše usne pokreću i naglasite svoj očaj kada Ga molite kako bi odgovorio na vaše zahtjeve.
Gospodaru naš, podari nam zadovoljstvo da vidimo Tvoje lice na Sudnjem danu i ostatku vječnosti.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisala: Serina

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top