Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Učesnici „Marša mira Srebrenica – Odžak – Vukovar“ stigli u Vukovar

Učesnici „Marša mira Srebrenica – Odžak – Vukovar“ stigli u Vukovar

Učesnici „Marša mira Srebrenica – Odžak – Vukovar“ su nakon pređenih 340 kilometara u petak navečer stigli u Vukovar gdje će u mimohodu sjećanja danas odati počast žrtvama Vukovara u povodu 26. godišnjice pada ovog hrvatskog grada, javlja Anadolu Agency.

Put dug 340 kilometara od Srebrenice do Vukovara učesnici ovog marša prešli su za 12 dana.

„Maršu mira Srebrenica – Odžak – Vukovar“ ove godine priključili su se dobrovoljci iz Srebrenice, Odžaka, Prijedora, Konjica i drugih mjesta, a cilj im je odavanje počasti žrtvama Vukovara i Srebrenice.

“Krenuli smo s ciljem odavanja počasti, ali to je i kao što sam više puta rekao naša moralna obaveza s obzirom na to da svake godine ljudi iz Hrvatske dolaze u Srebrenicu. Cijeli put je prošao bez problema, a gdje god da smo prolazili naišli smo na srdačan prijem. Nadam se da će ovo postati tradicija, jer ovo je prvi put da ovakav marš prema Vukovaru ide iz Srebrenice”, kazao je Zulfo Salihović, predsjednik Organizacionog odbora “Marša mira”.

Jedan od očenika Muhizin Omerović rekao je kako je put koji su prešli učesnici zapravo poruka mira cijeloj regiji.

“Naš put je poruka mira koju šaljemo čitavom regionu. Vukovar i Srebrenica su brat i sestra, i mi smo ovaj put prešli s ciljem odavanja počasti žrtvama i Vukovara i Srebrenice”, rekao je Omerović.

Nihad Alić, vođa „Marša mira Srebrenica – Odžak – Vukovar“ je jedan od idejnih tvoraca ovogodišnjeg marša u znak sjećanja na žrtve Vukovara.

“Jako sam zadovoljan ovim Maršom mira od samog polaska pa do krajnjeg cilja gdje smo odali počast na križu hrvatskih žrtava u Vukovaru, a pridružit ćemo se koloni sjećanja i odati počast žrtvama i herojima u Vukovaru. Želja mi je da ovaj Marš mira postane tradicionalan kao i Marš mira Nezuk – Potočari, te da uvežemo i animiramo mlade ljude obje države da spoznaju zašto su živote njihovi vršnjaci dali, da bi oni danas uživali slobodu”, poručio je Alić.

Učesnici „Marša mira Srebrenica – Odžak – Vukovar“ su po dolasku u Vukovar odali počast paljenjem svijeća žrtvama Vukovara.

Vukovar će u povodu 26. godišnjice obilježavanja posjetiti i delegacija opštine Srebrenica. Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Alija Tabaković, zamjenik načelnika Nermin Alivuković, te učesnici Marša mira Srebrenica – Odžak – Vukovar će se sastati s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom.

„Marš mira Srebrenica – Odžak – Vukovar“ su zajedno organizovali članovi Udruženja demobilisanih boraca iz Srebrenice i preživjelih učesnika “Marša smrti” iz jula 1995. godine, te Udruge “Koraci mira” iz Odžaka.

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com