Vijesti iz svijeta

Amerika pokazala pravo lice u Mijanmaru

U historijskoj domovini Rohingya muslimana Arakanu, skoro da i nije ostalo arakanskih muslimana

Piše:  Mahmut Osmanoglu

Muslimani Arakana pred očima svijeta suočeni su sa ogromnim iskušenjima. Mijanmarska vojska i neke budističke skupine čine masakre u Arakanu, ne gledajući radi li se o bebama, djeci, ženama, starcima. Raširena su silovanja arakanskih žena, pljačke kuća i drugih dobara, kompletna sela bivaju spaljena.

Evropsko vijeće Rohingya sve to definiše kao “usporeni genocid”, ali nakon 25. augusta ove godine ovaj genocid je znatno ubrzan. U historijskoj domovini Rohingya muslimana Arakanu, skoro pa da i nije ostalo arakanskih muslimana.

Prema posljednjim podacima Ujedinjenih nacija (UN), broj Rohingya izbjeglih u Bangladeš dosegao je 617.500. Ovaj broj je svakim danom sve veći.

Ministar vanjskih poslova Bangladeša Ebul Hasan Mahmut Ali u septembru je saopćio da je mijanmarska vojska ubila blizu tri hiljade muslimana u Arakanu, ali budući da je pristup toj regiji onemogućen nije moguće ni dati precizne podatke o stradalima. Ovaj broj mogao bi biti i znatno veći.

U izvještaju UN-a objavljenom nakon što je vojska Mijanmara 2016. počinila sličan masakr, dokumentovani su masakri, masovna silovanja i drugi zločini protiv čovječnosti.

Osim nekoliko izuzetaka, poput Turske, odakle dolaze reakcije, uprkos sve bržem “usporenom genocidu”, Sjedinjene Američke Države (SAD), Kina, Rusija i Indija, svijet, međunarodna zajednica, nastavljaju se ponašati kao tri majmuna – da ne čuju, ne vide i ne gledaju stvarnost.

Posljednja halka u tom lancu bio je američki državni sekretar Rex Tillerson. On je prilikom posjete Mijanmaru 15. novembra razgovarao sa tamošnjom liderkom San Su Kyi i zapovjednikom vojske Min Aung Hlaingom. Nakon toga je izjavio kako SAD baš i nije za široke ekonomske sankcije Mijanmaru.

Tako je Tillerson, samim tim i SAD, zločine dokumentovane u UN-ovim izvještajima, koji uključuju ubijanje čak i beba, silovanje žena i djevojčica, pljačkanje i paljenje kuća, progon stotina hiljada ljudi, što je u istim tim izvještajima okarakterisano kao etničko čišćenje, a prema Evropskom vijeću Rohingya i “usporenim genocidom” i zločinom protiv čovječnosti nad muslimanima Arakana, sveo na krivicu nekoliko vojnika na terenu i radikalnih budističkih pojedinaca. On je isto tako sve konkretne korake stavio na čekanje nekih drugih “kredibilnih izvještaja”, rekavši kako poziva vlasti Mijanmara da u slučaju objave takvih izvještaja, zločince izvedu pred lice pravde.

Pored toga, ističući vojne operacije u drugim regijama Mijanmara Tillerson je pokušao umanjiti značaj dešavanja u Arakanu. Da li su zločini nad Rohingyama u Arakanu etničko čišćenje ili ne, SAD će se, kako je najavio Tillerson, izjasniti kasnije.

SAD je tako uz kratkovidan pristup i navode kako su sve pokrenuli napadi organizacije ARSA u Mijanmaru, ustvari pokazao da zločine nad Rohingyama ne smatra sistematskim i organizovanim. Napade na sve Rohingye nakon ARSA-inih napada SAD je karakterisao kao svojevrsno “izmicanje kontroli”, što je sve u zbiru pokazatelj ogromne kratkovidnosti.

Podsjećanja radi, vlasti Mijanmara isto su postupile i prije godinu, kada se dešavalo ono što je aktuelno i ove godine, od 25. augusta, a što što opet seže daleko u prošlost. Kako je SAD povezao kompletnu historiju patnji arakanskih muslimana, proglašenih najugroženijom nacionalnom manjinom, sa nekoliko napada od 25. augusta 2017. godine, tema je posebne analize. U svakom slučaju, s Tillersonovom posjetom Mijanmaru, Amerika je otkrila sva svoja stajališta u vezi s dramom naroda Rohingya.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button