U FokusuVijesti iz zemlje

“Remembering Srebrenica”: Usvajanje rezolucije o 11. julu će biti nova nada za pomirenje

U saopćenju organizacije “Remembering Srebrenica” naglašen je značaj usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici, počinjenog 1995. godine

Organizacija “Remembering Srebrenica” iz Londona poručuje da je malo koji drugi događaj obilježio kolektivnu svijest čovječanstva kao genocid u Srebrenici koji je prema Ujedinjenim narodima (UN) bio najstrašniji zločin na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata, javlja Anadolu.

U saopćenju organizacije “Remembering Srebrenica” naglašen je značaj usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici, počinjenog 1995. godine.

“‘Remembering Srebrenica’ snažno pozdravlja predloženu rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici, počinjenog 1995. godine”, navodi se.

Čelnik “Remembering Srebrenica UK” dr. Waqar Azmi Obe pozvao je britansku vladu da podrži predloženu rezoluciju UN-a.

“Danas sam pisao ministru vanjskih poslova Davidu Cameronu, pozivajući Vladu Velike Britanije da podrži predloženu rezoluciju UN-a i pojača diplomatski utjecaj kako bi i druge države širom svijeta također glasale za rezoluciju kada se pojavi pred 193 države članice Generalne skupštine UN-a 2. maja. Čovječanstvo je proživjelo najmračnija vremena, ali malo koji drugi događaj je obilježio našu kolektivnu svijest kao genocid u Srebrenici koji je prema UN-u bio ‘najstrašniji zločin na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata'”, kazao je Obe.

Naglasio je da je ponosan što Velika Britanije svake godine brojnim aktivnostima obilježava genocid u Srebrenici na lokalnim, ali i na nacionalnom nivou.

“Također smo ponosni što je Velika Britanija bila prva zemlja koja je 2015. godine pripremila rezoluciju Ujedinjenih naroda o Srebrenici na koju je Rusija nažalost uložila veto. Negiranje genocida, veličanje počinitelja, promocija mržnje prema bosanskim muslimanima i stalne prijetnje miru, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine obavezuju da ovu rezoluciju snažno podrže ne samo Velika Britanija, već i sve države članice UN-a”, rekao je Obe.

Na kraju je istakao da usvajanjem rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu neće samo biti odata počast žrtvama i preživjelima, već će “pomoći u izgradnji nove nade za dijalog i pomirenje, kao i pružiti priliku da se zajednice okupe kako bi odbacile mržnju i izgradile jače, sigurnije i kohezivnije zajednice”.

Nacrt rezolucije naći će se pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda 2. maja.

akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button