Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > U Prijedoru obilježen Dan bijelih traka: Cipelice umjesto spomenika ubijenoj djeci

U Prijedoru obilježen Dan bijelih traka: Cipelice umjesto spomenika ubijenoj djeci

Nekoliko stotina Prijedorčana okupljenih oko inicijative “Jer me se tiče” danas je mirnom protestnom šetnjom kroz glavnu gradsku ulicu obilježilo Dan bijelih traka, u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana. Bijele trake bile su oko ruku kao i 1992. godine, a na glavnom trgu pročitana su imena ubijene djece, javlja Anadolu Agency (AA).

– Ruže za ubijenu djecu 

Umjetničkom instalacijom s dječjim cipelicama zatraženo je i podizanje spomenika za 102 ubijene djece, a simbolično su se nosile crvene i bijele ruže u znak sjećanja na nevino ubijene, javlja Anadolu Agency.

 Po prvi put, ove godine je odgođeno zasjedanje Gradske skupštine Prijedor zbog Dana bijelih traka, a svi odbornici su bili jednoglasni u toj odluci. Odbornik u Gradskoj skupštini Sabahudin Garibović kazao je za AA da je gradonačelnik Milenko Đaković sazvao klubove odbornika zbog obilježavanja Dana bijelih traka i odgađanja sjednice.

“Smatram da je to danas bila velika gesta gradonačelnika i svih odbornika, jer su se svi solidarisali na današnji dan i odložili zasjedanje skupštine da bi svi Bošnjaci odbornici mogli prisustvovati ovom događaju. Inicirali smo izgradnju spomenika za 102 ubijene djece, ali smo istovremeno bili svjesni da nećemo moći dobiti lokaciju u srcu grada ispred robne kuće Patrija. Stoga smo zatražili od roditelja ubijene djece da predlože nove lokacije, što je i učinjeno. Klub odbornika SDA je to predao gradonačelniku Prijedora i on je rekao da će ti prijedlozi uskoro ići u parlamentarnu proceduru”, rekao je Garibović.

On je podsjetio da je u lokalnom listu “Kozarski vjesnik” prvi put objavljena osmrtnica ubijenoj djeci.

– Prednost Danu bijelih traka umjesto zasjedanja skupštine 

Potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić rekao je za A da se na današnji dan obilježava necivilizacijsko ponašanje 1992. godine u Prijedoru, kada su korištene svirepe metode za progon i ubijanje nesrpskog stanovništva.

“Podržavamo sve one koji tragaju za istinom i pravdom. Danas se sjećamo datuma kada su tadašnje vlasti odredile da se bijelim trakama obilježavaju svi oni koji nisu Srbi, što su metode koje su korištene samo u najcrnje vrijeme fašizma. Naša je obaveza da tragamo za počiniocima zločina i da dajemo podršku porodicama koje su izgubile svoje najmilije. Ujedno očekujemo od ovog grada da pomognu porodicama da pronađu sve masovne grobnice da pronađu žrtve tog vremena, a dok god se to ne uradi ne možemo govoriti o pomirenju i pravdi”, rekao je Salkić.

Obilježavanju Dana bijelih traka danas su se u Prijedoru pridružili i poslanici Koalicije Domovina.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić je rekao kako su poslanici Domovine danas prednost dali obilježavanju Dana bijelih traka u Prijedoru. Istovremeno je u toku bila sjednice NSRS-a na kojoj je razmatrano stavljanje Prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja Vladi RS na dnevni red.

“Poslanici Domovine imaju obavezu da dođu u Prijedor i podrže povratnike. Smatram da uvijek treba i više jer je potrebno da se čuje istina, koja treba biti prihvaćena obostrano, jer je to preduvjet da sutra živimo bolje nego danas. Treba svako sa svoje strane da da doprinos na prostoru cijele Bosne i Hercegovine i to bez politikanstva i bez licemjerja”, rekao je Bratić.

– Kuda plovi ovaj brod 

Prijedorčanin Sudbin Musić je jedan od prvih inicijatora obilježavanja Dana bijelih traka i kaže da 31. maj znači podsjećanje na najcrnje dane u Prijedoru.

“Činjenica je da bijela traka simbolizira označavanje jednog naroda po prvi put nakon Drugog svjetskog rata i u konačnici istrijebljenje jednog naroda sa ovih prostora. Ono što treba naglasiti danas je da se treba podvući linija i da mi u nevladinom sektoru, ali i političari trebamo sebi postaviti pitanje ‘kuda plovi ovaj brod’, jer ni danas nismo svi zajedno ovdje na obilježavanju ovog  tragičnog dana i evo nismo smogli snage da zajedno odamo počast makar za 102 ubijene djece”, rekao je Musić.

S ružama i bijelim trakama na rukama počast nevino ubijenim dale su i članice UG Srcem do mira. Jedna od njih, Nađa Mujagić-Kovačević navodi da od 1992. godine ovo udruženje nastoji da širi istinu u svijet, te da na današnji dan uvijek plače kada se sjeti svih nevino ubijenih.

“Žao mi je što danas nismo svi zajedno ovdje da obilježimo ovaj datum, jer sve ove godine naše udruženje nastoji da istina o dešavanjima iz 1992. godine prodre u svijet, a činjenica da su Srbi osuđeni na 1.000  godina zatvora zbog ratnog zločina govori o hiljadama ubijenih, prognanih i mučenih ljudi nesrpske nacionalnosti. Smatram da su i Srbi danas trebali biti ovdje i odati počast našim žrtvama”, izjavila je Mujagić-Kovačević.

– Dosije o 102 ubijene djece 

Nakon mirne protestne šetnje i podsjećanja na nevino ubijene žrtve na gradskom trgu, učesnici su se danas uputili do zgrade Gradske skupštine, gdje je svakom odborniku predat Dosije o 102 ubijene djece u Prijedoru.

Srpske snage su 31. maja 1992. godine naredile putem javnog glasila da svo nesrpsko stanovništvo stanovništvo okači na svoje kuće bijele čaršafe, a da na ruke vežu bijele trake.

Na ovaj dan je osnovan i logor Omarska, kroz koji je prošlo više od 3.300 zatvorenika.

U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 osoba, a kroz logore Keraterm, Trnopolje i Omarska, te još 54 mjesta zatočenja prošlo je oko 30.000 muškaraca, djece i žena nesrpske nacionalnosti.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top