Sportske novosti

U Mostaru održan seminar samoodbrane u organizaciji SD Reflex

Seminar je okupio veliki broj ljubitelja borilačkih sportova iz 8 klubova iz Mostara, Stoca i Sarajeva, uz prisustvo mnogih posjetilaca i trenera koji su posmatrali prezentaciju sa ciljem da prošire svoje znanje iz borilačkih vještina.

Učešće u ovom sportskom događaju su pored Sportskgo društva Reflex, su uzeli Karate klub Semih, Bokserski klub Mostar, Džudo klub Mostar, Airsoft klub Hercegovac Mostar, Klub borilačkih sportova Ihsan iz Stoca, te Airsoft klub Asker iz Sarajeva.

Prisutni su bili u mogućnosti koristiti brojne rekvizite i opremu poput fokusera, trening palica i gumenih noževa u sklopu edukacije sa stručnim osobama, uz prisustvo medicinske ekipa koja srećom nije morala da interveniše.

Seminar je otvorio domaćin, trener Sportskog društva Reflex Enko Alić zahvalivši se prisutnima na dolasku. On je istakao da je zadovoljan odzivom te naglasio da smo svi ovdje da se upoznamo, družimo te naučimo jedni od drugih.

Domaćin je predstavio gosta, kao jednu od najstručnijh osoba u edukaciji borilačkih vještina i samoodbrate Envera Hebibovića Full-a, koji je održao govor iz kojeg možemo izvući mnoge savjete i poruke za sve sportove, do samoodbrane u realnoj situaciji, od kojih izdvajamo:

„Nasilje, konflikt može nas zadesiti na ulici, u autu, u kafiću“, „Moramo trenirati da budemo spremni odgovoriti takvim situacijama.“ „Da bi adekvatno odgovorili moramo biti podvrgnuti stresu,faktoru iznenađenja,borbi s više protivnika, jer upamtimo, kako budemo trenirali tako ćemo se i boriti.“ Zato treninzi realne borbe odnosno samoodbrane moraju biti drugačiji od sportskih treninga.

Oni će nas pripremiti na to da prepoznamo konfliktne ličnosti te da ih izbjegnemo prije nego i dođe do verbalnog ili fizičkog sukoba. Cilj samoodbrane nije nanijeti štetu drugome već spriječiti nanošenje štete nama ili onome koga čuvamo, odnosno u što kraćem vremenskom roku onesposobiti prijetnju . Pri tome moramo paziti na zakonske posljedice te ne prijeći granicu u samoodbrani. Koliko napad na nas bude brutalan toliko brutalno reagujemo na njega.

Nakon govora i kraćeg motivacijskog govora za sportiste i upoznavanja između učesnika, instruktor Enver Hebibović Full počeo je sa demostriranjem najefikasnijih tehnika i taktika koje se koriste u realnim uslovima. Seminar je trajao puna dva sata te je ispunio očekivanja svih prisutnih.

Jedan od učesnika Sanel Kladušak, trener karate kluba Semih rekao je sljedeće: „Čast i zadovoljstvo nam je bilo što smo učestvovali na predivnom seminaru u organizaciji Sportskog društva Reflex Mostar. Ispred mog kluba učstvovalo je 7 djece koji su oduševljeni samim seminarom i izlaganjem instruktora Hebibovića. Djeca su imala priliku primjeniti tehnike karatea u stresnim situacijama samoodbrane. Zahvaljujem se na pozivu organizatora, trenera Enke Alića, te se nadam daljnjoj saradnji. Sportski pozdrav“

Prenosimo i izjavu Edina Sefića, trenera Airsoft kluba Hercegovac Mostar:

„Lijepo je vidjeti ovoliki broj trenera i sportista iz različitih borilačkih sportova kako kako se zajedno druže i pronalaze najbolji način da primjene ono što znaju u situacijama kada to najviše bude potrebno. Sve pohvale organizatoru koji se potrudio da ovaj seminar organizuje na ovako zavidnom nivou.“

Akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button