Rekreacija

Sportsko društvo “Reflex” Mostar: Seminar samoodbrane

U sklopu projekta vezanog za društveno korisne aktivnosti, Sportsko društvo “Reflex” iz Mostara organizuje seminar samoodbrane. Seminar će biti održan 20. aprila u sali Džudo kluba “Mostar” u Sjevernom logoru.

Promotori na seminaru biće Enver Hebibović Full i Enko Alić.

Borilački sportovi i njihove tehnike često nemaju mnogo dodira sa stvarnim situacijama, odnosno nasiljem ili napadom,jer se one primjenjuju u sportskoj borbi u kontrolisanim uvjetima, gdje postoje jasno definisana pravila borbe.

U REALNOSTI, PRAVILA NE POSTOJE!

Samoodbrana se zasniva na jednostavnim tehnikama koja krše ta pravila sa ciljem spašavanja našega ili tuđeg života.
Trening samoodbrane koji bi ja nazvao realna borba,treba biti osmišljen i organizovan shodno vremenu u kojem živimo i mora biti baziran na što realnijim situacionim treninzima.

Ukratko, trening samoodbrane nas sprema za spašavanje gologa života,našega ili nečijeg,pa samim tim i najvažnije je učiti tehnike koje mogu pomoći u odbrani istoga.
Trening nas mora i treba pripremiti za suočavanje sa stresnim situacijama i najvažnije prepoznavanje napada i prevencija istoga.

Pravilan trening samoodbrane nas uči kako da prepoznamo i izbjegnemo neku prijetnju u vidu nasilja ili napada,kako da preventivno riješimo tu prijetnju ako postoji mogućnost ili u krajnjem slučaju kako da djelujemo i odbranimo se.

Svako od nas tvrdi da posjeduje i zna najefikasniji borbeni sistem koji nam pruža znanje i sposobnost da prepoznamo potencijalno opasne i nasilne situacije i da se izborimo sa njima i donekle smo svi u pravu.
Bolje je trenirati i pripremati se ,jer sigurno ćemo bolje reagovati ako budemo iskušani bilo kojom vrstom nasilja ili napada,nego da budemo pasivni (Enver Hebibović Full)

Enko Alić

Enko Alić je rođen 1991. godine u Livnu.
Sa 14 godina stiče majstorsko zvanje taekwondoa.
Višestruki je prvak države u taekwondou i kickboxingu.
Sa 16 godina osvaja bronzu na evropskom kickboxing prvenstvu a sa 17 srebro na svjetskom kupu.
Sa 18 godina počinje profesionalnu karijeru K1 borca u sarajevskom klubu “Gladijator”, pod budnim okom proslavljenog borca i trenera Adnan Redžovića, gdje niže skor od 12 pobjeda, 2 poraza te jedan neriješen meč.
Nakon uspješne sportske karijere svoje znanje odlučuje podijeliti sa mlađim naraštajima pa tako 2014. godine na poziv predsjednika tek osnovanog Sportskog društva Reflex,postaje kickboxing trener u Mostaru. Danas je trener u Reflexu vodeći kikbox, brazilski džiu džicu, samoobranu i mješovite borilačke vještine.

Sportsko društvo “Reflex”

Sportsko društko “Reflex” osnovano je 2014. godine u Mostaru.
U početku je okupljao veliki broj entuzijasta borilačkih sportova pa su se tako organizovali treninzi džudoa, kickboxinga , brazilske džiu džice i krav mage.
Džudo je vodio bh. raprezentativac Harun Čavčić iz Džudo kluba “Mostar”.
Kickboxing je vodio K1 borac Enko Alić.
Nesebičnu podršku klubu iskazali su treneri koji su radi mostarskog “Reflexa” iz Sarajeva dolazili jednom sedmično kako bi vodili treninge.
Među njima je instruktor krav mage i reprezentativac BiH u karateu Damir Bender i treneri brazilske džiu džice, na čelu sa svjetskim prvakom Almirom Kapićem, Maidom Pajevićem i Edinom Nukovićem iz kluba Bjj Arena Sarajevo.
Krajem 2015. godine , nakon postignutih uspjeha na kickboxing i džiu džicu takmičenjima u BiH i inostranstvu, grad Mostar dodjeljuje Sportskom društvu “Reflex” prostorije u mostarskom naselju Zalik.
2016. godine “Reflex” započinje sa MMA školom, odnosno uvodi treninge mješovitih borilačkih vještina.
2018. godine “Relfex” mimo dva termina za odrasle i djecu koji se odvijaju tri puta sedmično, uvodi treninge motorike za najmlađe uzraste,od 3 do 8 godina. S tim potezom “Reflex” postaje klub u kojem se treninzi održavaju svakodnevno.
2019. godine Reflex postaje punopravni član Sportskog saveza grada Mostara.
Do sada je na stotine ljudi i djece imalo priliku da treniraju u “Reflexu”.
U Mostar je doneseno desetine medalja iz kickboxinga i brazilske džiu džice.
Organizovani su razni seminari iz različitih borilačkih vještina i sportova te razne manifestacije poput one 2017. godine kada je “Reflex” bio domaćin crossfit turnira Street Super Challenge.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button