Vijesti iz zemlje

U hladu 40 stepeni: Vrućine opustošile mostarske ulice

Ekipa AA zabilježila je centralnu zonu grada koja doslovno izgleda mrtva. U njoj se ništa ne događa

Živopisno šetalište Nikole Šubića Zrinjskog i popularna Fejićeva ulica danas se ne mogu prepoznati, jer se u njima ništa ne dešava

 Temperatura zraka danas u Mostaru, čak i u hladovini, seže do nevjerojatnih 40 Celzijevih stupnjeva. Nesnosne vrućine po kojim je inače grad na Neretvi poznat danas su u potpunosti opustošile ulicegrada, javlja Anadolu Agency.

Ekipa AA zabilježila je centralnu zonu grada koja doslovno izgleda mrtva. U njoj se ništa ne događa. Živopisno šetalište Nikole Šubića Zrinjskog i popularna Fejićeva ulica danas se ne mogu prepoznati, jer se u njima ništa ne dešava.

Čak i gradski park Zrinjevac koji je uvije prepun posjetitelja danas ne pokazuje znakove života. Ništa življe nije ni u Staroj gradskoj jezgri dok se na Starom mostu koje dnevno posjećuje više stotina turista, danas teško može sresti i tek pokoji stranac.

Zbog vrtoglavih vrućina koje su najavljene i iz Federalnog hidrometerološkog zavoda svi koji su mogli otići negdje iz Mostara to su bez dvojbe učinili.

Oni koji pak nisu, hvatali su priliku da se rashlade na nekom od gradskih kupališta. A ekipa AA zabilježila je i u Neretvi ispod Starog mosta građane koji su došli po dašak osvježenja, a među njima zatekli smo i nekadašnjeg popularnog mostarskog skakača sa Starog mosta Gorana Finka.

 

U Sarajevu danas 34 stepena Celzijusa, iz FHMZ-a poručuju kako termometri na pumpama nisu relevantni za mjerenje

Naviša temperatura u Bosni Hercegovini danas je zabilježena u Banjaluci i Mostaru gdje je bilo 38 stepeni Celzijusa, piše Anadolu Agency (AA).

U razgovoru za AA iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ BiH) potvrđeno je kako je današnja temperatura u glavnom gradu BiH, Sarajevu, izmjereno 34 stepena Celzijusa.

“Treba poručiti građanima kako termometri na benzinskim pumpama, zidovima i trgovima nisu postavljeni pravilno već su u metalnom kućištu stoga pokazuju višu temperaturu nego što ona zapravo jeste”, kazali su iz FHMZ-a.

Podsjetimo, još uvijek je na snazi narandžasti meteoalarm koji važi za cijelo područje zemlje, a koji upozorava na visoke temperature zraka, kao i UV index. Iz FHMZ-a prognoziraju postepen pad temperature s odmicanjem dana kada će uslijediti osvježenje u vidu mjestimičnih pljuskova.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button