EnterijerU Fokusu

Deset savjeta kako se rashladiti čak i ako nemate klimu

Umjesto pamučne frotirne ili obične posteljine, za vrijeme vrućina radije koristite svilenu ili satensku izrađenu od pamuka – brže se suši tokom znojenja i manje zagrijava. Pokrivajte se takođe plahtom, jer koliko god vruće bilo, u noći temperature padaju i dobro je imati pokrivena krsta.

Dva ventilatora oponašaju efekat klime, ali samo ako ih dobro postavite – svaki na svoj kraj prostorije, tako da “tjeraju” vazduh u istom smjeru.

Osjećaj topline se dodatno povećava, ako je u domu vlaga – pa nakon tuširanja ili kuhanja otvorite prozor, uključite napu ili ventilaciju…

U kućama i stanovima donji prozori na zapadu te gornji na istoku bi svakako trebalo da budu otvoreni, jer će tako hladniji vazduh ulaziti u dom, a ugrijani izlaziti. Ipak, u “pasjim vrućinama” bolje je ne otvarati prozore sve dok ne padne mrak, već stan u potpunosti zamračiti.

Noću otvorite sve prozore, a strujanje vazduha osigurajte i ventilatorom. Čak i ako imate klimu, ventilator će pomoći kako bi se hladni vazduh bolje raspršio.

Ako nemate klimu – improvizujte tako da ispred ventilatora stavite posudu s ledom ili s hladnom vodom koja će ubrzati hlađenje. Najbolje mjesto za ventilator je uz najveći zid u prostoriji te na pod.

Kućanski aparati čak i u stanju mirovanja proizvode toplinu pa ih je ljeti bolje u potpunosti isključiti. Tako ćete izbjeći nepotrebno grijanje prostora, ali uštedjeti na računima za struju.

Tokom vrućina nemojte bespotrebno zagrijavati vazduh paljenjem svjetla u stanu, a izbjegavajte koristiti i rernu. Uživajte u svježem voću i povrću, te sladoledima, a pomoći će vam i kuhanje u mikrotalasnoj koja ne proizvodi toliko topline.

Stavite li tendu ispred prozora, temperaturu u prostoriji možete smanjiti za oko 5°C. Za zamračivanje će bolje od roleta ili zavjesa poslužiti i bijeli “venecijaneri” – svjetlo se lakše dozira, a bijela boja dodatno odbija toplinu. Veliki grijači su monitori i televizori pa ih isključujte iz struje ako ih ne koristite, a klasične sijalice zamijenite štednim – kod žarne čak se 90 odsto struje pretvara u toplinu.

Ljeti su lan i svila bolji od pamuka. Koristite lanene plahte koje su dvostruko hladnije od pamučnih. Možete pokušati premjestiti madrac na pod, gdje je često i za stepen hladnije. Dobra opcija je i svilena posteljina koja koži omogućuje da diše.

Izvor: 24sata.hr

 

Povezani članci

Back to top button