Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > U džamijima širom Crne Gore klanjanja dženaza u odsustvu za poginule u Siriji i Turskoj

U džamijima širom Crne Gore klanjanja dženaza u odsustvu za poginule u Siriji i Turskoj

 Odlukom Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori u svim džamijama danas je klanjana dženaza u odsustvu za poginule u Siriji, kao i za stradale u posljednjem terorističkom napadu u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

Dženaza namaz u odsustvu klanjana je nakon završetka džuma namaza, nedjeljne molitve muslimana. Također, nedjeljna hutba u svim džamijama bila je posvećena stradanju civila u Siriji i Turskoj.

Glavni imam za Podgoricu i Nikšić Džemo ef. Redžematović kazao je da je “današnji gest Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori neto što je proisteklo iz srca”.

“Danas je Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori dao nalog svim glavnim imamima da održe jednobraznu hutbu koja je posvećena stradanju civila u Siriji, naročito u Halepu. Danas smo takođe klanjali dženazu namaz u odsustvu svim žrtvama pokolja u Siriji, kao i svim žrtvama terorističkog napada na policijske snage u Republici Turskoj. To je jedan gest koji je iz naših duša potekao, jer ne možemo na drugačiji način djelovati, osim srcem, našom dovom, našim mislima i željama da Uzvišeni Allah pomogne svim napaćenim narodima, naročito narodu u Sirije”, kazao je Redžematović.

On iskazao da je dova jedini način na koji mogu djelovati u ovom trenutku.

“Danas smo klanjali dženazu u odsustvu za žrtve u Halepu i u Turskoj, ali jednostavno žalosno je što drugačije ne možemo pomoći ili efikasnije ne možemo pomoći i zaustaviti prolijevanje krvi na Bliskom istoku”, poručio je efendija Redžematović.

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top