Vijesti iz zemlje

Tuzla: Nekoliko stotina građana na skupu podrške Dudakoviću i njegovim saborcima

Nekoliko stotina građana Tuzle danas se okupilo na Trgu slobode i na Trgu žrtava genocida u Srebrenici kako bi poslali poruke moralne podrške Atifu Dudakoviću, bivšem komandantu Armije Republike Bosne i Hercegovine i dvanaestorici pripadnika 5 korpusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Odlukom Suda Bosne i Hercegovine, nakon što su u petak rano ujutru uhapšeni zbog navodnih ratnih zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom 1994. i 1995. godine, Dudaković i ostali su uz mjere zabrane pušteni da se brane sa slobode.

Današnje okupljanje u Tuzli organizirala su boračka udruženja, čiji članovi ističu da je način hapšenja Dudakovića veoma sramotan.

˝Mi smo se kao Savez priključili ovom skupu podrške generalu Atifu Dudakoviću i ubijeđeni smo u njegovu nevinost. Bili smo frapirani načinom hapšenja našeg generala. Svi smo mi dostupni tužilaštvima, sudstvu i svim institucijama u Bosni i Hercegovini. Nalazimo se kod svojih kuća i uvijek ćemo se odazvati na pozive, tako da oštro osuđujemo način na koji je uhapšen i vjerujemo u njegovu nevinost, a podršku ćemo pružati svim časnim pripadnicima Armije RBiH u njihovim pravima˝, naveo je Edin Hadžimuhamedović iz Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Tuzlanskog kantona.

Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona hapšenje Dudakovića i ostalih naziva ˝politički montiranom nebulozom˝.

˝Jednog generala o kojem se zna sve, pa i gdje je ručao od 1991. do 1995. godine i hapsiti ga nakon 25 godina, dovoljno govori o tome da je riječ o politički montiranim procesima i da će general sigurno biti čist kao i Naser Orić i svi ostali komandanti˝, smatra Hasanović.

Nezim Halilović Muderis, ratni komandant Četvrte muslimanske slavne brigade rekao je da se u posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno družio s Dudakovićem, te da ga je njegovo hapšenje pogodilo jer je siguran da bi se on odazvao na poziv Tužilaštva BiH.

Također, Halilović je izrazio nadu da će se proces odvijati u skladu s međunarodnim normama, te da u svom naumu neće uspjeti oni koji pokušavaju obrnuti teze ističući da je u BiH bio građanski rat.

˝U Bosni i Hercegovini se zna ko je bio agresor, a ko žrtva. General Atif Dudaković i njegovi saborci su bili i ostali heroji naše domovine i mi ćemo im u svakom slučaju, pa i na ovaj način davati podršku i, naravno, njihovo stavljanje pod nadzor u narednih mjesec dana ne znači njihovo potpuno oslobađanje, pa će institucije BiH i pojedinci, kao i udruženja morati pružiti punu podršku da se dokaže njihova nevinost˝, poručio je Halilović.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button